Vmbo, havo of vwo? Onderwijsminister wil dat deze schoolkeuze later plaatsvindt

22.08.2022 13:32
schooladvies-na-eindtoets

Gaat je kind na groep 8 naar vmbo, havo of vwo? Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) wil dat deze schoolkeuze later moet plaatsvinden dan nu. Hij wil alle leerlingen op deze manier maximaal de kans geven om het beste uit zichzelf te halen.

Op dit moment maken kinderen in groep 8 een eindtoets die – samen met het schooladvies – bepalend is voor de keuze voor vmbo, havo of vwo te gaan. En dit kan volgens experts leiden tot ongelijke onderwijskansen.

‘Kansenongelijkheid komt mijn keel uit’

“We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook op later selecteren”, zegt Wiersma in het AD. “Wat mij betreft gaan we daarmee aan de slag, maar de vraag is: hoe snel kan dat? Want dan zijn we jaren verder. Ik werk nu de opties uit. U hoort daar dit najaar meer over. Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien komt mij de keel uit.”

Doorstroomtoets

De eindtoets wordt vanaf schooljaar 2023-2024 sowieso omgetoverd in een doorstroomtoets. Leerlingen uit groep 8 maken deze dan al in februari. Daarbij adviseerde de Onderwijsraad vorig jaar al het selectiemoment uit te stellen tot na een brede driejarige brugperiode, maar of minister Wiersma hierin mee wil gaan, is nog niet bekend.

Bron: AD.nl

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.