Heftig: Nina Pierson belandde in ziekenhuis vanwege Ballerine-spiraal

18.07.2022 14:51

De schrik zat er flink in bij auteur en ondernemer Nina Pierson: ze belandde in het ziekenhuis vanwege haar Ballerine-spiraal. Op Instagram schrijft ze openhartig over de heftige gebeurtenis én waarschuwt ze anderen over het anticonceptiemiddel.

Vier weken geleden liet Nina de koperspiraal Ballerine zetten. ‘Een overhaaste beslissing’, noemt ze het achteraf. “Na drie kinderen en binnen no time zwanger te worden wilde ik er even niet meer over nadenken”, schrijft ze op Instagram. “Zag wel iets op Radar over 33 meldingen in 1 jaar maar dacht: what are the odds, alles in het leven komt met risico.” Twee weken nadat ze hem door een huisarts liet plaatsen, was de spiraal tijdens een echo ineens ‘kwijt’. Na een röntgenfoto blijkt de spiraal in haar buik te zitten.

Ziekenhuisopname door Ballerine-spiraal

Een ziekenhuisopname volgt. De geperforeerde spiraal moet namelijk operatief verwijderd worden, volgens Nina een kleine, maar heftige ingreep. “Van de ongemakken vooraf (niet op de fiets over hobbels kunnen, pijn aan m’n blaas en buik) tot het zetten van het infuus en in een bed in je blauwe jurk door het ziekenhuis gerold worden”, gaat ze verder. “Van de operatiekamer tot zo’n serieuze operatietafel. Van de piepjes en plakkers tot het zuurstof masker (wat benauwd voelde) en de intubatie (beademing). De algehele narcose, het gas wat in m’n buik werd geblazen, de 3 sneetjes waarvan 1 in m’n navel en twee rondom m’n bikinilijn, het stokje wat in m’n baarmoeder moest wroeten, de pijnmedicatie en het herstel.”

Ongewenste zwangerschappen

Nadat eerder al klachten binnenkwamen over de Ballerine-spiraal stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in juli 2021 een onderzoek in naar het anticonceptiemiddel. Zo viel het spiraaltje er bij sommige vrouwen uit (expulsie) of ging hij door de baarmoederwand heen (perforatie), soms met een ongewenste zwangerschap tot gevolg. Een jaar geleden werd het CE-certificaat van de spiraal – wat inhoudt dat een medisch hulpmiddel aan de wettelijke eisen voldoet – geschorst vanwege tekortkomingen in het technisch dossier. Spiraaltjes die al door de fabrikant waren verkocht mochten toen wel geplaatst worden. ‘Bizar’, vindt Nina. “De meeste verloskundigen en gynaecologen weten hiervan, mijn huisarts niet”, aldus de ondernemer. Ze benadrukt dat het belangrijk is om alle vrouwen op de hoogte te brengen van de risico’s. Op 22 juni 2022 werd de schorsing opgeheven. “De inspectie benadrukt dat zorgverleners verantwoordelijk blijven voor het veilig toepassen van het spiraal in de praktijk”, zo is te lezen op de site van de IGJ.

Lees ook: Anticonceptie na zwangerschap: dit zijn de mogelijkheden

Andere anticonceptie

Inmiddels is de Ballerine-spiraal bij Nina verwijderd. “Ach ja, hij is eruit en ik herstel vast snel. Het had altijd erger gekund, ik had naast m’n perforatie ook nog zwanger kunnen zijn…”, schrijft ze. “Dan zit je je leven lang aan de consequenties vast. Stel je voor.” Voorlopig kiest ze voor een andere manier van anticonceptie: ‘Een jasje erom en m’n ovulatie bijhouden’. Nina is niet de enige met problemen door dit koperspiraaltje. Ook Romy Boomsma is er niet over te spreken. “Echt zo naar voor je. Ik heb zelf ook de Ballerine gehad maar er na iets minder dan 3 maanden uit laten halen omdat ik het gevoel had dat mijn lichaam niet helemaal lekker reageerde op de koperspiraal (aanzienlijk meer hoofdpijn/migraine)”, laat ze in een reactie weten. “Ik wil zelf echt nooit meer een spiraaltje, condooms van het merk Skyn zijn helemaal zo vervelend niet hebben wij gemerkt afgelopen anderhalf jaar.”

Onderzoek naar Ballerine-spiraal

Onderzoek van de IGJ toonde in november 2021 aan dat de Ballerine-spiraal niet altijd volgens de aanwijzingen van de fabrikant werd geplaatst. Er werd soms geen echo gemaakt om te checken of het spiraaltje goed zit en ook de nacontroles werden niet altijd uitgevoerd. Daarnaast waarschuwt de fabrikant om extra voorzichtig te zijn bij vrouwen die korter dan 36 weken geleden zijn bevallen en/of borstvoeding geven. Bij deze groep is dit spiraaltje regelmatig geplaatst. Volgens de inspectie hadden zorgverleners zich meer moeten focussen op een veilige introductie en toepassing van de spiraal. Vrouwen met vragen over hun geplaatste Ballerine-spiraal worden aangeraden om contact op te nemen met hun arts of verloskundige.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nina Pierson (@ninapierson)

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.