Met deze nieuwe tool haal je naaktfoto’s tieners offline

01.03.2023 11:40
enquete schermtijd smartphone

Een naaktfoto van je tiener op het internet is de grootste nachtmerrie voor het kind en iedere ouder. Het kan zeer traumatiserend zijn. Gelukkig is er nu een nieuwe tool die de expliciete afbeeldingen offline haalt.

De tool is door het National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) ontwikkeld.

Digitale vingerafdruk

Iedereen kan anoniem beelden aandragen via het online platform en alle foto’s waar minderjarigen op staan worden verwijderd. Take It Down creëert een soort digitale vingerafdruk die in een database terechtkomt.

Op dit moment gaat het om Facebook en Instagram van Meta en de platformen OnlyFans, Pornhub en Yubo die zich hebben aangesloten bij Take It Down. Helemaal waterdicht is het nieuwe initiatief nog niet. Niet ieder platform is aangesloten: als de afbeelding op Twitter of TikTok is te zien, of via WhatsApp is verstuurd, wordt deze niet verwijderd. Ook als de afbeelding bewerkt is of een andere afmetingen heeft, wordt deze niet aan dezelfde digitale vingerafdruk herkend.

Een woordvoerder laat aan de Britse krant The Guardian weten dat Take It Down is bedoeld om kindermisbruik en -uitbuiting op sociale media aan te pakken.

Bron: ANP