Die heerlijke zomervakantie zit er bijna op. Het liefst zou je direct iets nieuws plannen, zo tussen deze holiday en de herfstvakantie in. Maar hoe werkt dat als je schoolgaande kinderen hebt? We zetten de leerplichtregels voor je op een rijtje.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf vier jaar mág je kind naar de basisschool. Dit is vrijblijvend, want pas vanaf vijf jaar moet je kind naar school, totdat het de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt. Dat noemen we leerplicht. Deze regel geldt voor alle kinderen die in Nederland wonen, dus ook voor kinderen met een andere nationaliteit. Elk kind tussen de vijf en zestien moet op een school ingeschreven staan en ook echt naar die school gaan. Als je je kind permanent thuis houdt, ben je strafbaar.
Lees verder onder de advertentie
Schoolverzuim
Net als bij je werk, zijn er geoorloofde regels voor verzuim, bijvoorbeeld vanwege een uitvaart van een familielid. In sommige gevallen zelfs om op vakantie te gaan. Als je je kind onder schooltijd meeneemt op vakantie, kun je een boete krijgen.
Beroep op vrijstelling
Wil je toch buiten de schoolvakanties weg? Dan kun je toestemming vragen, het zogenaamde ‘beroep op vrijstelling’. Dit kan alleen als je door je baan niet tijdens schoolvakanties weg kunt gaan, bijvoorbeeld omdat je iets doet wat seizoensgebonden is. Hiervoor moet je dan een verklaring van je werkgever laten zien, of als je zelfstandig ondernemer bent, aan kunnen tonen dat je een flink deel van je inkomsten misloopt als je tijdens de schoolvakantie weggaat.
Wie zwaait er met de scepter over jouw vrijstelling? De schooldirecteur. Deze mag een kind één keer per schooljaar maximaal tien dagen vrij geven buiten de reguliere vakanties om. Daarbij moet wel voldoende zijn aangetoond dat een vader of moeder echt niet twee weken achter elkaar, tijdens welke schoolvakantie dan ook, met het gezin op vakantie kan. Het is de bedoeling dat je het beroep uiterlijk acht weken voor je geplande vakantie indient en houd er rekening mee dat de schooldirecteur ook nee kan zeggen.
Lees verder onder de advertentie
Reden om thuis te blijven
En dan zijn er nog andere redenen waarom een kind mag thuisblijven:
Als een volledige schoolweek (nog) te veel is voor je kind. Een kind tot zes jaar mag tot vijf uur per week thuisblijven van school. Als vader of moeder hoef je daarvoor geen toestemming te vragen, maar je moet dit wel even zeggen tegen de schoolleiding.
Als je kind vervolgens nog meer rust nodig heeft. Ook hiervoor geldt dat een kind tot zes jaar vijf uur extra mag thuisblijven. Voor deze uren moet je wel toestemming vragen aan de directeur van de school.
Als je kind vanwege jullie religie school moet missen. Hierbij kun je denken aan feestdagen zoals het Joodse Pesach. Dit moet je van tevoren aangeven bij de school.
Als je kind een bijzondere gebeurtenis moet bijwonen, zoals een huwelijk of begrafenis. De schooldirecteur moet vooraf toestemming geven. Als je kind voor de gebeurtenis langer dan een dag vrij moet zijn, moet je dit uitleggen aan de schooldirecteur. Die beslist of het kind zo lang vrij krijgt. Als het gaat om een periode die langer dan tien dagen duurt, moet de leerplichtambtenaar toestemming geven.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.