Onderzoek toont aan: 1 op de 6 stellen heeft moeite met zwanger worden

12.11.2023 11:54
moeite met zwanger worden

Het is de Week van de Vruchtbaarheid. Helaas is het met onze vruchtbaarheid steeds iets minder goed gesteld. Waar voorheen nog 1 op de 10 stellen moeite had om zwanger te worden, is dat nu bij 1 op de 6 stellen het geval, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Van verminderde vruchtbaarheid spreken we als een stel na een jaar lang regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger is. Fertiliteitsarts Grada van den Dool vertelt aan het AD: “De omschrijving is verwarrend. Want verminderd vruchtbaar betekent dat zwanger worden niet makkelijk gaat, maar dat er wel kansen zijn om een zwangerschap te vergoten. Dat is iets anders dan écht onvruchtbaar zijn. Bijvoorbeeld als je als vrouw geen eicellen aanmaakt en als man geen zaadcellen. Dan is behandeling onmogelijk.”

Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen

Bij vruchtbaarheidsproblemen spelen vaak medische factoren mee: “Zoals verstopte ei- of zaadleiders, een verminderde zaadcelkwaliteit of endometriose (slijmvlies groeit niet binnen maar buiten de baarmoeder, red.). Of als er geen eisprong plaatsvindt (PCOS), daar kampt ongeveer 15 procent van de vruchtbare vrouwen mee.” Ook leefstijl heeft invloed op de vruchtbaarheid, bijvoorbeeld roken: “Vrouwen die hun hele leven gerookt hebben, kunnen tot wel vijf jaar eerder in de overgang komen. Het wordt dan veel moeilijker om op latere leeftijd, 38 bijvoorbeeld, een kinderwens in vervulling te laten gaan.” Bij mannen kan het gebruik van testosteron of andere anabole steroïden een oorzaak zijn: “Hierdoor kan de zaadcelproductie afnemen of zelfs tijdelijk stopgezet worden.”

Waarom hebben steeds meer stellen moeite met zwanger worden?

Waarom het aantal stellen met vruchtbaarheidsproblemen toeneemt, is volgens Van den Dool niet bekend: “Daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op. Behalve dat mensen zich vroeger pas meldden na twee jaar proberen. Nu is dat, omdat de definitie is veranderd, na een jaar. Waardoor ik automatisch meer mensen zie. En er zijn ook andere verklaringen.” Volgens de fertiliteitsarts is een van die verklaringen dat vrouwen nu gemiddeld op latere leeftijd aan kinderen beginnen dan vroeger: “Hoe ouder, hoe kleiner de kans op een zwangerschap.” Het advies van de fertiliteitsarts is dan ook: “Begin op tijd met nadenken over je kinderwens. Idealiter gezien, begin je voor je 30ste met je eerste kind.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >