Het kabinet heeft plannen om het woord ‘moeder’ in het bevolkingsregister te vervangen door ‘ouder uit wie het kind geboren is’. Een verandering die niet zonder controverse komt, vooral omdat het standpunt van het kabinet eerder anders was.
Lees verder onder de advertentie
De maatschappij evolueert, inclusief de taal die we gebruiken, dat is de gedachte achter de verandering. Maar toch stuit deze specifieke wijziging op weerstand, zowel vanuit de politiek als vanuit de maatschappij. Zo spreekt onder andere de SGP hun ongenoegen uit over deze kwestie.
Kritiek vanuit de SGP
André Flach, Kamerlid van de SGP, vindt het een kwalijke zaak dat deze gevoelige verandering verstopt wordt in een verzamelwet. Verzamelwetten worden normaal gebruikt voor het maken van technische wijzigingen aan bestaande wetten, niet voor ingrijpende inhoudelijke aanpassingen zoals deze. De ambtenaren hadden aan minister Hugo de Jonge laten weten dat ze geen groot debat verwachtten over deze technische aanpassingen. De SGP ziet dat echter anders en heeft felle kritiek op het besluit.
Lees verder onder de advertentie
Een veranderend perspectief van het kabinet
Wat opvalt, is dat het kabinet eerder een andere houding had ten aanzien van deze kwestie. In 2021 stelde het kabinet nog dat het niet wenselijk was om termen als ‘moeder’ en ‘vader’ te schrappen, gezien de betekenis van deze woorden voor veel ouders. Toch lijkt er nu een omslag te zijn naar meer sekseneutrale terminologie in de Wet basisregistratie. Deze verandering roept natuurlijk vragen op, vooral omdat er voor transgender personen reeds een oplossing was ingevoerd. Het besluit lijkt nu bredere implicaties te hebben, tot ongenoegen van partijen zoals de SGP, maar ook van veel burgers. Zo reageren veel mensen via X negatief op de beslissing.
Kabinet wil het woord #moeder schrappen. En zo langzaam aan word je als vrouw onbelangrijk gemaakt en weggemoffeld.
Ik weiger hieraan mee te doen! 😡
Ik ben een trotse vrouw! Ik ben een dochter, ik ben een vriendin #IkBenMoeder! 🙋🏼♀️
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Op sociale media regent het reacties na de uitzending van Uit de Schulden. Veel kijkers begrijpen niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Een erfenis van 3000 euro en dan meteen alles opmaken? Dat is toch onbegrijpelijk”, is een veelgehoorde mening.
Gisteravond keken maar liefst 470.000 mensen naar een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm. Alleenstaande moeder Roosmarie zorgde voor heftige reacties: “Nooit gewerkt? Hoe dan?”
Er zijn moeders die hun wasmand altijd leeg hebben, die op maandag het weekmenu klaar hebben en wiens aanrecht altijd blinkt. En dan heb je de moeders die het huishouden gewoon nooit helemaal onder controle krijgen.
Ruim een maand na de geboorte van haar dochtertje Lily laat Kelly Piquet voor het eerst zien hoe het nieuwe moederschap haar leven opnieuw verandert. Maar niet iedereen is te spreken over de foto’s.
Ruim een maand na de geboorte van haar dochtertje Lily laat Kelly Piquet voor het eerst zien hoe het nieuwe moederschap haar leven opnieuw verandert. Maar niet iedereen is te spreken over de foto’s.
Ouders van speelvriendjes leer je lang niet altijd kennen. Zeker niet in een grote stad, waar kinderen zelf hun weg vinden en vriendschappen sluiten op het schoolplein of in de buurt. Maar soms komt er een moment dat je toch contact moet leggen. En dan kan dat verrassender uitpakken dan je dacht. Zeker als iemand […]