Oh no! Het middelste kind is aan het uitsterven

17.05.2024 17:58
middelste kind Beeld: Getty Images

Ben of heb jij een middelste kind? Dat is behoorlijk uniek! Het New York Magazine trekt namelijk aan de bel: het middelste kind is aan het uitsterven. En dat is ook in Nederland aan de hand.

Het middelste kind sterft uit

Waar grote gezinnen vroeger de norm waren, kiezen we er nu steeds vaker voor om het bij één of twee kinderen te houden. Niet geheel onbegrijpelijk, aangezien we tegenwoordig de zorg voor de kinderen vaak met een baan combineren. Vroeger lag dat toch iets anders, toen mannen werkten en vrouwen thuis waren met het kroost. De cijfers liegen er niet om: het aantal gezinnen met drie of meer kinderen is sinds de jaren zeventig met de helft afgenomen. En die dalende lijn zet zich voort. In 2006 had 17% van de gezinnen drie of meer kinderen thuis. Vorig jaar was dat 16%. Weer een procentje minder dus. Naar verwachting zal het in 2050 gedaald zijn naar 15%.

Geen gunstige ontwikkeling

Als er minder gezinnen van drie of meer kinderen zijn, zal ons land ook steeds minder middelste kinderen tellen. Het is misschien een logische ontwikkeling, maar volgens experts is het dalende aantal middelste kinderen geen gunstige ontwikkeling. Er zouden namelijk heel veel voordelen zitten aan de middelste zijn. Zo blijkt uit onderzoek van de Stanfort University dat middelste kinderen vaak socialer, avontuurlijker, onafhankelijker en empathischer zijn. Daarnaast zouden ze op latere leeftijd vaker succesvol zijn, mede omdat ze erg goed zijn in onderhandelen. Nou, steek die maar in je zak, middelste kind!

Eeuwig onderschat

In The Cut, onderdeel van New York Magazine, wordt zelfs geschreven dat de kwaliteiten van middelste kinderen onmisbaar zijn voor de wereld. Zo noemt de auteur van het artikel, Adam Sternbergh, middelste kinderen ‘vredesstichters, heel diplomatiek en harde werkers’. Dat laatste heeft volgens hem geen prettige oorzaak. Middelste kinderen zouden namelijk het gevoel hebben dat ze extra hun best moeten doen om uit te blinken, omdat het ze in het gezin nogal eens tussen wal en schip vallen. Psycholoog Catherine Salmon is het met Adam eens en noemt middelste kinderen ‘eeuwig onderschat’. Volgens haar hebben ze een grotere kans om veel te bereiken en de wereld te veranderen dan oudsten of jongsten binnen het gezin.

Bron: The Cut

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.