Experts waarschuwen: meeste kinderen verdrinken snel en zonder geluid

22.06.2022 11:33
zwembaden leukste

83 procent van de ouders denkt dat een kind huilt, gilt of roept als het verdrinkt, blijkt uit onderzoek van onder andere kenniscentrum VeiligheidNL. Maar dat klopt niet: een kind verdrinkt meestal snel en zonder geluid.

Het kenniscentrum start een campagne om ouders bewust te maken van dit gevaar.

Verdrinken gaat snel en zonder geluid

In de afgelopen tien jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 78 kinderen. Driekwart daarvan is tussen de 0 en 5 jaar oud. Verdrinking komt vaak voor in opblaasbare zwembadjes, vijvers en in bad. Een op de zes kinderen overleeft het niet, blijkt uit onderzoek. Bijna-verdrinking kan in ernstige gevallen leiden tot hersenbeschadiging. Hoewel veel ouders alert zijn op verdrinkingsgevaar, weten veel van hen niet dat kinderen vaak snel en zonder geluid verdrinken. Ouders zijn in de veronderstelling dat kinderen roepen, gillen of huilen, maar meestal gaan kinderen al vrij snel kopje onder.

Lees ook: Deskundigen waarschuwen voor verdrinking in natuurwater: ‘Houd elkaar in de gaten’

Voorkomen dat kind verdrinkt

Om ouders bewust te maken van de gevaren, lanceert VeiligheidNL samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’. Ook delen ze advies om te voorkomen dat je kind verdrinkt. Het allerbelangrijkste? Blijf dichtbij én laat je niet afleiden. Dat blijkt lastig: 25 procent van de ouders raakt toch afgeleid wanneer hun kind in de buurt van water is. ‘De 4 van Veilig in en om water’ vat het advies goed samen.

Als mijn kind in de buurt van water is, dan…

  1.   …zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien
  2.   …laat ik me niet onbewust afleiden, door bijvoorbeeld mijn smartphone of boek
  3.   …blijf ik zo dichtbij dat ik mijn kind kan aanraken
  4.   …loop ik nooit even weg bij mijn kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat

Bron: VeiligheidNL

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.