83 procent van de ouders denkt dat een kind huilt, gilt of roept als het verdrinkt, blijkt uit onderzoek van onder andere kenniscentrum VeiligheidNL. Maar dat klopt niet: een kind verdrinkt meestal snel en zonder geluid.
Lees verder onder de advertentie
Het kenniscentrum start een campagne om ouders bewust te maken van dit gevaar.
Verdrinken gaat snel en zonder geluid
In de afgelopen tien jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 78 kinderen. Driekwart daarvan is tussen de 0 en 5 jaar oud. Verdrinking komt vaak voor in opblaasbare zwembadjes, vijvers en in bad. Een op de zes kinderen overleeft het niet, blijkt uit onderzoek. Bijna-verdrinking kan in ernstige gevallen leiden tot hersenbeschadiging. Hoewel veel ouders alert zijn op verdrinkingsgevaar, weten veel van hen niet dat kinderen vaak snel en zonder geluid verdrinken. Ouders zijn in de veronderstelling dat kinderen roepen, gillen of huilen, maar meestal gaan kinderen al vrij snel kopje onder.
Om ouders bewust te maken van de gevaren, lanceert VeiligheidNL samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’. Ook delen ze advies om te voorkomen dat je kind verdrinkt. Het allerbelangrijkste? Blijf dichtbij én laat je niet afleiden. Dat blijkt lastig: 25 procent van de ouders raakt toch afgeleid wanneer hun kind in de buurt van water is. ‘De 4 van Veilig in en om water’ vat het advies goed samen.
Als mijn kind in de buurt van water is, dan…
Lees verder onder de advertentie
…zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien
…laat ik me niet onbewust afleiden, door bijvoorbeeld mijn smartphone of boek
…blijf ik zo dichtbij dat ik mijn kind kan aanraken
…loop ik nooit even weg bij mijn kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…