Ruzies, zuchten, oogrollen of gewoon een flinke relatiedip. Ja, ook in de beste relaties komt het voor. Sociaal psycholoog Giulia Zoppolat onderzocht waarom we soms zó klaar zijn met onze partner. En ze kwam uit op de twee meest voorkomende relatieproblemen: ambivalentie en afleiding.
Lees verder onder de advertentie
Je houdt van hem omdat hij altijd zo relaxt is, maar ondertussen erger je je dood omdat hij alles op z’n beloop laat. Of hij kan je steunen als niemand anders dat doet, maar je verhaal over die rotopmerking van je collega? Ho maar, hij hoort niet eens wat je zegt, omdat z’n ogen op z’n telefoon vastgelijmd zitten.
Lees verder onder de advertentie
Positieve en negatieve gevoelens
Volgens Zoppolat is dat gevoel – zowel positieve als negatieve emoties richting je partner voelen – heel normaal. Dit gevoel wordt ook wel ambivalentie genoemd. Zoppolat legt aan Scientias uit: “Het begrijpen van ambivalentie is belangrijk, omdat de meeste stellen ambivalentie zullen ervaren in hun relatie, maar het wordt niet vaak erkend en mensen kunnen het gevoel hebben dat het een ongewone ervaring is terwijl dat niet zo is.”
De tweede grote relatiekiller? Te veel afleiding. Misschien ken je het wel: je vertelt over een gênante situatie op het schoolplein, maar je partner zit in een TikTok-rabbit hole en heeft geen aandacht voor je. Pijnlijk én schadelijk. “Stellen die tijdens gesprekken afgeleid zijn, begrijpen elkaar slechter en krijgen vaker conflicten”, zegt Zoppolat.
Lees verder onder de advertentie
Swipe je telefoon aan de kant
De oplossing is volgens de sociaal psycholoog simpel: leg je telefoon weg en wees écht aanwezig. “Stellen die meer gefocust zijn tijdens gesprekken, hebben minder misverstanden en verbinden zich sterker met elkaar.” Dus, swipe je telefoon gewoon een keer aan de kant.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Dat je soms gemengde gevoelens hebt of baalt van je partner is heus niet het einde van de wereld. “Het besef dat dit normaal is, helpt om conflicten met minder angst aan te gaan”, zegt Zoppolat. Het is geen ramp, maar een kans om te ontdekken wat je écht wil. En misschien is het enige wat jullie nodig hebben simpelweg: scherm weg, focus aan.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.