Mascha Feoktistova kreeg PTSS na traumatische bevalling: ‘Therapie doet veel goed’

17.02.2022 09:19

YouTuber en ondernemer Mascha Feoktistova beviel in 2020 van dochtertje Mila Poppy. De 25 uur durende bevalling was zo heftig dat ze er PTSS (posttraumatische stressstoornis) aan overhield.

In Happy in Shape vertelt ze openhartig over haar beslissing om in therapie te gaan.

 

Traumatische bevalling

Mascha’s bevalling verliep allesbehalve vlekkeloos vanwege een schouderdystocie, een complicatie waarbij de schouder van een baby blijft steken achter het schaambeen van de moeder. Mila Poppy kwam daardoor met een gebroken schouder ter wereld. “Na mijn traumatische bevalling heb ik de diagnose PTSS gekregen”, vertelt Mascha, die nu EMDR-therapie krijgt. “Dat doet me heel veel goed. De schatting was dat ik zes tot tien sessies nodig zou hebben. Inmiddels heb ik er tien gehad en heb ik besloten om door te gaan.”

 

Lees ook
‘Ik voelde me pas maanden na mijn bevalling weer mezelf’ >

 

Heftig leven

Therapie is voor Mascha ook een manier om haar mentale gezondheid te ‘onderhouden’. “Ik heb best een heftig leven met het vloggen, het herkend worden op straat en alles wat daarbij komt kijken. Het is fijn om daar met een professional over te kunnen praten”, gaat ze verder. Ze raadt iedereen aan om eens in therapie te gaan, of je nu ergens mee worstelt of niet. “Volgens mij lopen heel veel mensen rond met onverwerkte trauma’s en die belemmeren je onwijs in je leven.”

Bron: Happy in Shape

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram