Ze zijn zó leuk: kleurrijke bouwsets met kleine magneetjes, waarmee je kind de mooiste creaties maakt. Maar wist je dat magnetische tegels ook een onverwacht gevaar kunnen vormen – zelfs als je kindje er nog zo lief mee speelt?
Lees verder onder de advertentie
Op Instagram deelt iemand een schokkend filmpje: een waarschuwing voor de populaire magnetisch tegels. Als ze kapot gaan of intensief gebruikt worden, kunnen de magneten er uitvallen. “Mijn baby van 9 maanden had opeens twee magneetjes vast” schrijft ze erbij. “Ik schrok me dood en moest echt goed zoeken naar de kapotte steen.”
Lees verder onder de advertentie
Opletten geblazen
Magnetisch speelgoed is razendpopulair en wordt vaak verkocht als educatief én creatief, en dat is niet voor niets. Maar: de superkleine, superkrachtige magneetjes die in dit speelgoed zitten, kunnen gevaarlijk zijn.
Dat baby’s en dreumessen van alles in hun mond stoppen, weet elke moeder. Maar magneten inslikken? Dat is echt andere koek. Als een kind per ongeluk twee of meer magneten inslikt (of een magneet en iets van metaal), kunnen deze elkaar in het lichaam aantrekken. En dat kan zorgen voor ernstige complicaties, of zelfs levensgevaarlijke situaties. Hier lees je meer over veiligheidsrisico’s van speelgoed.
Wie denkt dat dit alleen geldt voor de budgetmerken die steeds vaker opduiken op Temu, Aliexpress en Amazo, heeft het mis. Dat is in de reacties onder de video te lezen. “Ik heb alleen de echte, maar ook al meerdere stenen op deze manier kapot. De webshop waar ik ze kocht zei dat het hoort bij het gebruik…”, schrijft iemand. “Ik heb 3 verschillende bekende merken. Maar alle 3 gewoon stuk”, laat een ander weten. En: “Als je peuter erop gaat staan/springen kunnen ze barsten en gaan ze toch echt stuk. Originele zullen het wel langer volhouden denk ik, maar niets is 100% veilig voor die monsters.” Zo zie je maar, ook bij gerenommeerde merken komt dit probleem dus voor.
Lees verder onder de advertentie
Alleen voor kinderen van 3 jaar en ouder
De officiële waarschuwing is helder: magnetisch speelgoed is niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar. Dus helaas, voor jongere broertjes of zusjes is dit speelgoed echt niet geschikt en kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Ook boven de drie jaar blijft opletten geboden. Speel je kind er graag mee? Helemaal prima – maar zorg dat je regelmatig checkt of alle onderdelen nog stevig vastzitten.
We weten het: het speelgoed van een grote broer of zus is altijd het leukst voor de jongste. Maar elkaar als moeders waarschuwen – dát is juist liefde. Dus deel dit met je vriendin met die knutselgekke kleuter of je schoonzus met die fanatieke bouwprins(es). Samen zorgen we ervoor dat onze kinderen veilig spelen.
Lees verder onder de advertentie
Twijfel je of een magneet kwijt is? Of heeft je kindje er eentje ingeslikt? Neem altijd direct contact op met een arts.
* Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).