Zet maar vast in de agenda: leraren gaan staken op 5 oktober

28.06.2023 13:54
memo gemist huiswerk Beeld: Getty Images

Het duurt nog even, maar op donderdag 5 oktober leggen leraren op basis- en middelbare scholen in Nederland het werk neer. Dat hebben onderwijsvakbonden woensdag aangekondigd. Leraren eisen meer loonsverhoging vanwege de inflatie.

Ze eisen een loonsverhoging van minimaal 12 procent, in plaats van de 5 procent die de overheid hen biedt.

Inflatiecorrectie

Vorig jaar stegen de lonen van basisschoolleraren al met 10 procent, zodat zij niet minder verdienen dan docenten in het voortgezet onderwijs. Vanwege de inflatie is een extra verhoging volgens vakbonden noodzakelijk. “Met de lerarentekorten die er zijn, gaan we niet accepteren dat er geen inflatiecorrectie komt,” zegt Thijs Roovers, bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Scholen zijn het eens met de eis, maar zij hebben hiervoor onvoldoende financiële ruimte en vragen daarom de overheid om hulp. Op donderdag 5 oktober leggen leerkrachten van het basis- en middelbaar onderwijs het werk neer.

Lees ook: ‘Niet één ouder die zei: ik ben eigenlijk hartstikke blij met de leerkracht’

Bewust staken in oktober

Vakbonden hebben bewust gekozen voor een staking in oktober. “We willen dat de scholen normaal aan het jaar beginnen. De eerste weken zijn superbelangrijk, dan maak je afspraken en regels met de kinderen en leer je elkaar kennen,” zegt Roovers. “We willen ze niet extra de dupe laten zijn van een staking. Daar zijn we soft in.” Vooralsnog zijn leraren niet van plan om te demonstreren op het Malieveld in Den Haag. “We moeten daar zijn waar de problemen mensen raken. In de eigen school of in de eigen buurt.” Hoe de staking er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Bron: RTL Nieuws, NU.nl

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.