In Nederland zijn twee wetenschappers bezig met baanbrekend onderzoek: het ontwikkelen van een kunstbaarmoeder, zodat vroeggeboren baby’s meer kans krijgen om te overleven. Universiteit van Nederland deelt in een explainer-video hoe dit onderzoek werkt.
Lees verder onder de advertentie
Technisch geneeskundige Myrthe van der Ven en industrial designer Juliette van Haren van de technische universiteit Eindhoven doen samen onderzoek naar een baanbrekende oplossing voor vroeggeboren baby’s. Ze doen onderzoek naar een kunstbaarmoeder die de natuurlijke baarmoeder zo goed mogelijk nabootst.
Lees verder onder de advertentie
Myrthe legt uit in de video: “We hebben een kunstbaarmoeder ontwikkeld om extreem vroeg geboren baby’s te redden. Baby’s die worden geboren bij 24 weken. Deze kindjes zijn nog maar net over de helft van de gehele zwangerschapsduur, dus deze kindjes zijn echt nog maar heel klein. Ongeveer even groot als je hand.”
De wetenschapper vervolgt: “We weten uit onderzoek dat 40% van de te vroeg geboren baby’s bij 24 weken overlijdt. Van de 60% baby’s die wel overleven weten we dat tweederde op de lange termijn handicaps overhoudt. Zoals doofheid, blindheid, motorische of mentale problemen.”
De enige veilige plek is de baarmoeder
Hoe goed onze zorg ook is ontwikkeld voor deze te vroeg geboren kindjes door ze in een couveuse met beademing, sondes en katheters te helpen, zorgt het ook voor gevaar op infecties. Elke dag langer in de baarmoeder is énorme winst voor deze kindjes.
Lees verder onder de advertentie
Daarom zijn Van der Ven en Van Haren druk bezig om een oplossing te vinden met de kunstbaarmoeder. Wil je weten hoe een kunstbaarmoeder werkt, waarom het belangrijk is dat het een menselijke uitstraling krijgt en hoe ze de kunstbaarmoeder testen met speciaal ontworpen robotbaby’s?
Bekijk dan hier de video van Universiteit van Nederland over dit baanbrekende onderzoek:
Ook Nicole Huisman geeft een update over haar te vroeg geboren kindje van 24 weken: “het is oprecht een wonder dat ze er is.” Je leest haar verhaal hier.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.