Kinderen hebben geen goed besef van de waarde van geld, blijkt uit onderzoek

10.05.2024 19:00

Hoe leer je jouw kids omgaan met geld in een wereld waar cash steeds minder wordt gezien? Dat is de uitdaging waar veel ouders tegenwoordig voor staan.

Flinke uitdaging

In een tijd waarin we betalen via onze telefoon, wordt het steeds uitdagender om kinderen financieel op te voeden. Het opvoeden van de nieuwe generatie over geld wordt lastiger door de opkomst van onzichtbare uitgaven, zoals digitale abonnementen. Uit onderzoek van de Volksbank onder meer dan 1.000 ouders blijkt dat ruim zes op de tien ouders worstelen om alle financiële transacties inzichtelijk te maken voor hun kids.

Complexe wereld

Het is zorgwekkend dat een kwart van de ouders bezorgd is dat hun kinderen denken dat geld oneindig is, vooral door de overvloed aan online financiële activiteiten. Lieke Lamb, een trendwatcher die betrokken was bij het onderzoek, benadrukt het belang van het aanleren van een tastbare relatie met geld aan kinderen, juist in een tijd waarin financiële transacties steeds meer digitaal en ‘onzichtbaar’ worden. “Geld moet concreet worden gemaakt, zodat het meer is dan alleen maar cijfers op een scherm,” vertelt Lieke. “Het is cruciaal om kinderen te begeleiden bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen en hen zelfverzekerd te maken in de complexe wereld van online transacties.”

Wennen aan geld

Het onderzoek laat zien dat ouders beseffen hoe belangrijk het is om hun kinderen al op jonge leeftijd te laten wennen aan geld. Bijna alle ouders (95 procent) vinden het belangrijk dat hun kinderen leren hoe geld werkt, vooral met de stijgende kosten en het toenemende online shoppen. En het blijkt dat een op de drie ouders zich zorgen maakt over de impulsieve aankopen van hun kinderen.

Florien Cramwinckel, de gedragspsycholoog van SNS, legt benadrukt het belang van het betrekken van kinderen bij geldzaken: “Door kinderen te betrekken bij financiële beslissingen, leren ze de waarde van geld kennen en ontwikkelen ze vaardigheden die hen hun hele leven van pas zullen komen.” Florien waarschuwt ook voor de valkuilen van ‘koop nu, betaal later’-diensten, die jongeren gemakkelijk in financiële problemen kunnen brengen als ze niet voorzichtig zijn. Veel ouders hebben het afgelopen jaar stappen genomen om hun kinderen financiële vaardigheden bij te brengen, zoals spaargedrag aanleren (69 procent) en ze extra geld laten verdienen (56 procent).

Thuis én op school

Bijna negen op de tien kinderen zetten een deel van hun geld opzij, terwijl meer dan 40 procent hun eigen centen verdienen door klusjes te doen of een bijbaan te nemen. Ouders spelen een grote rol in de financiële opvoeding van hun kinderen, maar uit de enquête blijkt dat ze ook vinden dat scholen hier een belangrijke bijdrage aan moeten leveren. “Financiële opvoeding is een doorlopend proces dat al op jonge leeftijd begint en doorgaat gedurende het hele leven,” aldus de Volksbank. “Ouders blijven de belangrijkste invloed hebben en moeten actief betrokken blijven bij het leerproces van hun kinderen, zowel thuis als op school.”

Bron: Banken

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.