Niveau te laag: kinderen krijgen meer les in taal en rekenen

12.05.2022 09:30
meer les kinderen

De komende jaren gaat een team van onderwijsexperts kinderen in het primair en voortgezet onderwijs helpen om basisvaardigheden, zoals taal en rekenen, te verbeteren.

Dat plan maakt Dennis Wiersma, minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, vandaag bekend.

Niveau moet omhoog

De experts moeten druk bij leerkrachten wegnemen, het leerplezier stimuleren en vooral méér lesgeven in basisvaardigheden. En dat laatste is hard nodig, want volgens de Inspectie van Onderwijs is het niveau van lezen, schrijven en rekenen de afgelopen jaren flink achteruitgegaan. “Het niveau moet omhoog”, zegt Wiersma. “Hoezeer leraren ook hun best doen, we zien dat die basis steviger moet. Daarom gaan we leraren en schoolleiders beter en gerichter helpen om leerlingen vooruit te helpen.”

Basisvaardigheden

Kinderen krijgen niet alleen les in taal en rekenen, maar ook in burgerschap en digitale geletterdheid.  “Mensen kunnen in hun leven simpelweg niet zonder goed kunnen lezen, rekenen of weten hoe de (online-) wereld werkt”, zegt Wiersma. “Of je nu een sollicitatiebrief moet schrijven, je bankzaken wil doen, of bijvoorbeeld weloverwogen wilt stemmen.”

Lees ook: Onderwijsraad waarschuwt voor ongelijkheid tussen kinderen door betaalde bijlessen

Geld en experts

In totaal krijgen ongeveer vijfhonderd scholen extra geld om de achterstand aan te pakken. Scholen die het niet met hun eigen leerkrachten kunnen regelen, krijgen hulp van experts. Met het geld kunnen scholen bepaalde leerlingen bijvoorbeeld per dag een uur langer lesgeven. “Komend schooljaar kunnen hiermee tienduizenden leerlingen worden geholpen”, aldus Wiersma.

Bron: RTL Nieuws, LINDA.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.