Inspectie van Onderwijs: taal- en rekenniveau Nederlandse kinderen veel te laag

13.04.2022 14:06
taal- en rekenniveau te laag

Nederlandse kinderen scoren schrikbarend slecht als het om hun taal- en rekenniveau gaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van Onderwijs. Maar er is hoop: in twee jaar tijd moet het niveau flink opgekrikt worden.

Er zijn steeds meer kinderen die van school gaan zonder goed te kunnen lezen of schrijven, dat schrijft de Inspectie in een jaarlijks onderzoek. Maar er is hoop. Zowel Zweden als Ierland stonden er jaren geleden net zo slecht voor als Nederland, maar behoren inmiddels tot de top van Europa.

Gigantisch lerarentekort

Rekenen, lezen en schrijven moeten meer prioriteit krijgen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is een gigantisch tekort aan docenten en schoolleiders en daar gaat veel energie en tijd naar uit.

Lees ook:
Kinderen bedenken oplossingen voor klimaatproblemen

 

In Zweden en Ierland werd hard gewerkt aan het verbeteren van het niveau onder leraren, onder meer door een achtdaagse cursus. De opgedane kennis uit die cursus verspreidden leraren weer in hun eigen werkveld en zo ging het algehele niveau omhoog. En niet alleen de kennis verbeterde, ook het werkplezier en zelfvertrouwen van de leraren nam toe.

Plan

De onderwijsinspectie kan alleen adviseren, maar als de doelen niet behaald worden zijn de gevolgen vooral voor de kinderen. Minister Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma erkent het probleem en kondigde aan dat er nog voor de zomer een plan komt om het niveau omhoog te krijgen.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief