De btw op kinderboeken stijgt van 9 naar 21 procent

23.05.2024 17:53

Het beoogde kabinet wil de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen flink verbeteren, maar tegelijkertijd stijgt de btw op boeken van 9 naar 21 procent. Kinderboekenschrijver Kevin Hassing start een petitie tegen deze verhoging.

Verhoogde btw raakt kinderen

Een kinderboek kost gemiddeld 18,95 euro. Met de btw-verhoging gaat de prijs omhoog. Voor veel kinderen zijn boeken nu al onbetaalbaar. “Ga dan naar de bibliotheek,” zeggen sommigen. Maar ook daar gaan de prijzen omhoog, en veel kinderen weten de weg naar de bibliotheek niet eens te vinden. Kinderboekenschrijver Kevin Hassing roept op tot actie. Hij wil dat boeken toegankelijk blijven voor alle kinderen. “Ik vind het leuk om kinderboeken te schrijven, maar wel voor álle kinderen.”

Hoop op een beter besluit

Volgens Hassing maakt de overheid nu twee keer zoveel winst op een boek. Dit beleid pakt slecht uit voor de kinderen die lezen het hardst nodig hebben. De kans dat de verhoging wordt ingetrokken lijkt klein. Iedereen erkent de waarde van leesvaardigheid, maar de maatregelen spreken dat tegen. ”Het is pragmatisch. Het is kortetermijndenken. Dit levert snel een pot geld op, maar op lange termijn zitten we met leesachterstanden.” De sector blijft vechten voor betaalbare kinderboeken en hoopt op een beter besluit.

Bron: WNL

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.