Borstvoeding geven aan oudere kinderen verboden op het kinderdagverblijf?

10.06.2024 12:51
borstvoeding verboden Bron: Pexels

Als het tijd is voor je baby om naar het kinderdagverblijf te gaan, wil je het misschien wel borstvoeding blijven geven. Nu blijkt dat het in Amerika soms verboden is om borstvoeding mee te geven voor oudere kinderen.

In Nederland kan dat gelukkig wel. Wel heeft elk kinderdagverblijf hier andere protocollen over, dus het is handig om die er eens op na te slaan. Want wat zeggen die protocollen als je langer voedt en je kind een jaar oud is en nog borstvoeding krijgt?

In Amerika wordt borstvoeding meegeven aan kinderen vanaf een jaar op sommige kdv’s verboden. Of het wordt ouders erg moeilijk gemaakt. Een moeder vertelt op Motherly dat tegen haar werd gezegd dat kinderen vanaf een jaar geen fles meer konden krijgen. Koemelk zou volgens het kinderdagverblijf beter zijn op die leeftijd. De moeder in kwestie ging een goed gesprek aan met de directie van het kinderdagverblijf. Ze kwamen tot een compromis: de moedermelk mocht blijven, maar werd dan wel in een beker gegeven.

Borstvoeding verboden op het kdv

Een andere moeder geeft aan dat op haar kinderdagverblijf geen voeding meegegeven mocht worden aan de kinderen, ook geen borstvoeding dus. Nog een ouder vertelt dat toen haar kind naar de grotere groep ging, ze verplicht werd naar één middagdutje te gaan in plaats van twee. Ook werden haar spenen afgepakt door de leidster van het kinderdagverblijf en mocht ze geen moedermelk meer drinken.

Deze Amerikaanse taferelen komen in Nederland gelukkig weinig tot niet voor. Borstvoeding geven wordt niet verboden. Wel is het zo dat elk kinderdagverblijf of elke organisatie een ander protocol heeft. Het kan dus best zijn dat het kinderdagverblijf vraagt of je zoon of dochter van een jaar of twee moedermelk uit een beker mag gaan drinken. Vaak is dit in goed overleg met de ouders. Sommige ouders geven nog wel borstvoeding uit een fles aan een tweejarige, dit kan bij het kinderdagverblijf meestal ook nog.

Ingevroren zakje moedermelk

Janneke, moeder van drie, beaamt dit: “Ik gaf mijn kinderen borstvoeding (erbij) tot ze bijna drie jaar waren. Het kinderdagverblijf deed hier niet moeilijk over. Zo gaf ik altijd een ingevroren zakje moedermelk mee, zodat mijn kinderen dat konden drinken tussendoor.”

Ook vroegen we een kinderdagverblijf in Zaandam om een reactie: “In de babygroep zitten kinderen tot twee jaar, dus dan is het zeker mogelijk kinderen borstvoeding te laten drinken. Dit mag in een fles of beker. Wij volgen daarin de behoefte van de ouder en het kind.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.