Opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Helaas ontstaan er ook situaties binnen gezinnen dat jeugdzorg moet ingrijpen. In de nieuwe docuserie Een Valse Start, 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg duikt presentator Nicolaas Veul in deze kwetsbare wereld.
Lees verder onder de advertentie
Nicolaas, bekend van eerdere 100 dagen-series, loopt dit seizoen stage in een Rotterdamse jeugdzorginstelling, waar hij de handen uit de mouwen steekt als begeleider van een groep kwetsbare kinderen tot 12 jaar oud die uit huis zijn geplaatst. Hier onderzoekt hij hoe zij en hun ouders worden bijgestaan in de weg naar een veilige thuissituatie.
Lees verder onder de advertentie
Cirkel doorbreken
En alsof dat nog niet pittig genoeg is, observeert hij ook gezinnen die worstelen met intergenerationeel trauma. Denk aan ouders die zelf nooit geleerd hebben hoe liefdevol op te voeden, simpelweg omdat ze dat zelf ook nooit kregen. Nicolaas ontdekt hoe moeilijk het is om die cirkel te doorbreken, maar ook hoe hard er gewerkt wordt om gezinnen bij elkaar te houden.
Het werken met de kinderen op de groep heeft Nicolaas diep geraakt: “Deze stage en de bijzondere en emotionele ontmoetingen draag ik voor altijd in mijn hart”, zegt Nicolaas tegen VPRO over de docuserie. “De jeugdzorg komt vaak negatief in het nieuws, maar feit is dat de meest kwetsbare kinderen daar opgevangen worden.” Zo deed de moeder van Nova een melding bij jeugdzorg toen zij door haar alcoholverslaving allerlei rare en gênante dingen deed. Haar verhaal lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Voorbereiding op vaderschap
Nicolaas vervolgt: “Ze zeggen dat kinderen een spiegel zijn van je eigen gedrag en dit heb ik tijdens deze 100 dagen aan den lijve ondervonden. Deze stage was de meest confronterende ooit, want ook oud verdriet uit mijn eigen jeugd begon zich te roeren. Waar haal je je stevigheid vandaan als volwassene als je zelf geen veilige basis hebt gehad? Als je bent begonnen aan het leven met een valse start en met veel bagage?”
Lees verder onder de advertentie
Extra bijzonder: tijdens de opnames werd Nicolaas zelf voor de eerste keer vader. Als kersverse papa voelt hij meteen een worsteling. Hoe voorkom je dat je je eigen bagage doorschuift naar de volgende generatie? Zijn openheid hierover maakt de serie niet alleen ontroerend, maar ook confronterend.
Nicolaas deinst nergens voor terug. Als je zijn CV bekijkt, lijkt het net alsof hij elke baan al heeft gehad. Van leraar in 100 dagen voor de klas en maatschappelijk werker in 100 dagen in de vergeten wijk tot agoog (een begeleider van mensen met psychische problemen en verslavingen) in 100 dagen in je hoofd. Nicolaas heeft overal gestaan en geleerd. In eerdere series liep hij samen met collega Tim den Besten stage. Na het vorige seizoen besloot Tim te stoppen, waardoor Nicolaas nu alleen te zien is in de nieuwe afleveringen.
Lees verder onder de advertentie
Een Valse Start, 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg is vanaf dinsdag 7 januari om 20.25 uur wekelijks te zien op NPO3.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).