Kabinet wil uitkering tijdens ouderschapsverlof verhogen naar 70 procent van dagloon

08.03.2022 11:30
baby

Vanaf 2 augustus hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Het kabinet wil niet, zoals eerder het plan was, 50 procent van het dagloon, maar 70 procent daarvan uitkeren.

Dat voorstel heeft Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vanochtend naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Combineren werk en ouderschap

Van Gennip hoopt de drempel om ouderschapsverlof op te nemen zo te verlagen. De wetswijziging moet het combineren van werk en ouderschap voor jonge ouders makkelijker maken. Ook moet het verlof beter in balans zijn. “Vaak neemt de kostwinner weinig verlof op en neemt degene die minder werkt veel verlof op. Dat is meestal de moeder”, vertelt Van Gennip tegen RTL Nieuws. Het ouderschapsverlof moet dat tegengaan. “Zo krijgen jonge moeders een gelijkwaardige kans op de arbeidsmarkt en krijgen jonge vaders de kans een goede band op te bouwen met hun kind.”

Lees ook
Ouderschapsverlof 2022: waar heb je recht op? >

 

Ouderschapsverlof: zo zit het

Eerder werd besproken dat ouders tijdens het ouderschapsverlof een UWV-uitkering krijgen die bestaat uit 50 procent van hun dagloon. De Eerste Kamer eiste vervolgens een hogere vergoeding. Nu zou het dus gaan om 70 procent van het dagloon. Voorwaarde van het ouderschapsverlof is dat je die negen weken in het eerste levensjaar van het kind opneemt. Kreeg je voor de wetswijziging een kind, maar is-ie nog wel jonger dan één jaar? Dan kun je ook gebruik maken van het betaald ouderschapsverlof. Je moet dan wel werknemer zijn en nog niet al je verlofdagen hebben opgenomen. Heb je adoptie- of pleegkinderen onder de acht jaar? Ook dan is betaald ouderschapsverlof mogelijk. Dit moet opgenomen worden in het eerste jaar na adoptie of plaatsing.

 

Meer lezen over het ouderschap?
Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!