Jongens die roken of vapen kunnen de gezondheid van hun toekomstige kinderen schaden

06.09.2023 09:40
wonen bij ex Beeld: Getty Images

Roken is waarschijnlijk niet alleen schadelijk voor de roker en degenen die de tweedehands dampen inademen. Recent onderzoek suggereert namelijk dat jongens die in hun vroege tienerjaren roken, het risico lopen schadelijke genetische eigenschappen door te geven aan hun toekomstige kinderen. Ai. 

De studie onderzocht de genetische profielen van 875 mensen tussen 7 en 50 jaar oud en het rookgedrag van hun vader. Mensen van wie de vaders vroege tienerrokers waren, hadden vaker biologische kenmerken gerelateerd aan astma, obesitas en een lage longfunctie. Dit is het eerste onderzoek bij mensen dat het biologische mechanisme onthult achter de impact van het vroege roken van vaders op hun kinderen.

Slecht sperma

De vroege puberteit blijkt een kritische periode, waarin stamcellen worden gevormd die, even makkelijk gezegd, “de code van je sperma” bepalen. Als er in deze fase gerookt wordt, kan dit van invloed zijn op de kenmerken van deze cellen, met als gevolg dat schadelijke eigenschappen makkelijker kunnen worden doorgegeven aan toekomstige kinderen. 

Lees meer –
Onderzoek: kinderen van rokende zwangeren hebben op 10-jarige leeftijd kleinere hersenen >

Hoge niveaus van nicotine

Sommige dierstudies toonden al aan dat nicotine de boosdoener is in het hele verhaal. Niet heel verrassend, maar wel zorgwekkend dat tieners tegenwoordig, voornamelijk door vapen, worden blootgesteld aan zeer hoge niveaus van nicotine. 

“We kunnen er niet zeker van zijn dat vapen over de generaties heen vergelijkbare effecten zullen hebben, maar we moeten niet een paar generaties wachten om te bewijzen welke impact het vapen onder tieners kan hebben. We moeten nu handelen,” aldus Holloway, onderzoeker aan de universiteit van Southampton.

Bron: USnews en Erfelijkheid.nl