In samenwerking met Kek Mama

Stoppen met roken: zo begin je

25.07.2022 10:08

In 2020 rookte 20% van de volwassenen in Nederland. Ben jij een roker of was je een roker? En heb jij er weleens over nagedacht om te stoppen met roken? Misschien ben je zelfs al eens gestopt, maar uiteindelijk toch weer teruggevallen in je oude gewoonte.

We willen je graag helpen met het stoppen met roken, omdat het niet alleen slecht is voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Daarom geven we je wat handvaten om aan de slag te gaan én het vol te houden! Lees je mee?

Dat roken slecht is voor jezelf, dat weet je waarschijnlijk al. En dat roken in het bijzijn van iemand anders slecht is misschien ook wel, maar wist je ook dat je rook mee kunt nemen aan je huid en kleding? De rookdeeltjes die je meeneemt kunnen op een later moment weer in de lucht terecht komen, waardoor iemand dat weer in kan ademen. Een sigaret opsteken in de tuin en vervolgens weer binnen gaan om te spelen met je kinderen is dus helemaal niet zo’n goed idee. Onbewust ademen zij namelijk een deel van jouw rook in, derdehands roken heet dat.

Waarom stoppen?

We hebben je hierboven al een hele belangrijke reden gegeven om te stoppen met roken, maar als je er nog meer nodig hebt dan kunnen wij je die uiteraard ook geven.

Wanneer je stopt met roken geniet je meer van geuren en smaken, dit merk je al na 48 uur! Stoppen met roken zorgt ook voor een beter humeur, meer energie en een beter seksleven. Do we need to say more?

Naast de lichamelijke voordelen zijn er natuurlijk ook de praktische voordelen van stoppen met roken. Zo houd je bijvoorbeeld meer geld over voor leuke dingen en krijg je een meer onafhankelijk gevoel, omdat je niet hoeft na te denken over hoeveel sigaretten je nog hebt en waar je kunt roken.

Stoppen, hoe doe je dat?

Heel eerlijk: de rokers onder ons hebben waarschijnlijk allemaal weleens nagedacht over stoppen, maar waar begin je? Hoe pak je het aan? En vooral, hoe zorg je ervoor dat je niet weer begint? Daarom willen wij je graag een handje helpen, door je kennis te laten maken met de verschillende methodes die PUUR Rookvrij aanbiedt.

  • Het kiezen van een stopdatum: dit lijkt misschien een simpele stap, maar door het kiezen en vastleggen van een stopdatum zet je voor jezelf een deadline en bepaal je wanneer jij de stap zet naar een gezonder leven.

Als je jouw stopdatum eenmaal hebt gekozen kun je beslissen hoe je jouw doel gaat behalen.

  • Eén-op-één begeleiding (ook telefonisch): als je voor deze methode kiest krijg jij een stoppen-met-roken-coach die je de eerste periode begeleidt. Deze coach is er om jouw vragen te beantwoorden, te luisteren naar jouw verhalen, tips te geven en steun te bieden. De kans dat het jou lukt om te stoppen, wordt hierdoor veel groter.
  • Groepstraining volgen: als je kiest voor het volgen van groepstraining dan stop je samen met anderen. Elke week is er een sessie, online of op locatie, waarin jullie elkaar kunnen steunen en tips kunnen geven. Ook is er een trainer aanwezig die je op weg kan helpen.
  • Stopplan: als je zelf aan de slag wil met stoppen met roken, dan kun je er ook voor kiezen om het Stopplan of de stopfolder te gebruiken. Hierin vind je tips die je kunnen helpen met het bereiken van je doel. Ook het volgen van online cursussen en het downloaden van apps helpen je hierbij.

Als je meer informatie wil over stoppen met roken of de verschillende methodes, dan kun je een kijkje nemen op de website van PUUR Rookvrij. Welke methode ga jij proberen? Hoe dan ook, veel succes. 😉

PUUR Rookvrij is een campagne vanuit de Rijksoverheid. Deze is gestart om mensen bewust te maken van de gevolgen van roken en om methodes te bieden voor het stoppen met roken.

Behoefte aan ervaringsverhalen? Check hier de stopverhalen van Sanne, Roos, Susan, Tess, Maxine en Jan