Honden stimuleren beweging en sociale vaardigheden bij kinderen

15.02.2024 06:00

Honden zijn niet alleen gezelschap voor het hele gezin, maar ook geweldig om de lichaamsbeweging en sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen te bevorderen, blijkt uit onderzoek.

Drie jaar lang werden de activiteitenniveaus van 600 kinderen tussen de twee en zeven jaar op de voet gevolgd. Wat bleek? Zowel jongens als meisjes werden actiever nadat ze een hond in huis haalden. Jongens toonden vooral energiek speelgedrag, meisjes lichte intensieve activiteiten. Opvallend genoeg, wanneer de viervoeter overleed, daalden niet alleen de activiteitenniveaus, maar ook de spontane acties van kids. Vooral meiden verminderden hun dagelijkse beweging met maar liefst 62 minuten.

Meer dan alleen beweging

Honden dragen niet alleen bij aan de fysieke activiteit van kinderen, maar lijken ook een gunstig effect te hebben op hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig met honden spelen of ze uitlaten, minder neigen naar antisociaal gedrag en minder problemen ervaren in de omgang met leeftijdsgenoten. Een sterke band tussen kinderen en hun huisdieren kan een gezonde sociaal-emotionele groei stimuleren, waarbij kinderen belangrijke vaardigheden zoals empathie en verantwoordelijkheid ontwikkelen.

Overtuigd? Dit is de top 10 hondenrassen voor in een gezin

Hoewel het onderzoek geen vaste link legt met scherm- en slaaptijd bij kinderen, laat het wel zien dat huisdieren onze levens op verschillende manieren een boost kunnen geven. Ze brengen voordelen met zich mee die verder gaan dan wat we traditioneel van onze harige vrienden verwachten.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.