Het geheim tot het perfecte middagdutje (dat we allemaal wel kunnen gebruiken)

10.11.2023 12:21
Beeld: Getty Images

Als ouder van jonge kinderen is ‘me-time’ schaars, maar het middagdutje biedt een kostbare kans om even op te laden. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je middagrust te halen, let’s go!

Koffie

Het geheime recept voor een goed dutje is koffie. Ja, je leest het goed. Koffie is het geheime recept voor een goed dutje! Nu denk je misschien: “Wacht even, koffie en dutjes? Hoe werkt dat dan?” Oké, we leggen het uit.

De ‘wetenschap’ achter moe zijn

In ons brein hebben we van die fancy cellen genaamd neuronen. Ze kletsen met elkaar door chemische signalen te sturen. Er zijn kleine kanalen, receptoren genaamd, die deze signalen oppikken. Overdag wordt ons brein langzaam gevuld met een stofje genaamd adenosine, en dat bindt aan die receptoren. Die opstapeling van adenosine is de reden dat we ons als een verschrompelde ballon voelen aan het einde van de dag. *gaap*.

Cafeïne vs. Adenosine

Nu komt de koffie in actie. Het cafeïne-molecuul lijkt verdacht veel op adenosine. Dus, wanneer je die lekkere kop koffie naar binnen werkt, stormt cafeïne je brein binnen en kaapt de adenosine-receptoren. Geen adenosine meer die daar rondhangt, wat betekent dat je je minder moe voelt.

Eindelijk liggen

Maar wacht, hier komt het briljante deel. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat cafeïne zijn weg naar je brein vindt. Dus, neem eerst snel die koffie (niet langer dan 5 minuten, anders wordt het een cafeïne-race), en duik dan in een dutje van 20-25 minuten. Zelfs als je niet helemaal in dromenland belandt, helpt die bijna-slapende houding om adenosine op te ruimen. En als je na die 20-25 minuten wakker wordt, ben je weer als van ouds!

Let op, blijf binnen die 20-25 minuten. Te lang dutten en je glijdt in een diepere slaap. Dan word je nog vermoeider wakker dan voor het dutje. Geniet van de frisse middag-energie die koffie-dutjes je kunnen geven!

Dus, proost op koffie-dutjes en het geheime recept voor ons vermoeide ouders!