Hèhè: Snapchat gaat kinderen beter beschermen

08.09.2023 15:00

Snapchat introduceert nieuwe veiligheidsmaatregelen om de community te beschermen. De nieuwe functies beschermen kinderen nog beter tegen potentiële online risico’s en tegen contact met mensen die ze misschien niet in het echt kennen.

Snap biedt ook een meer leeftijdsgeschikte kijkervaring en treedt effectiever op tegen accounts die proberen leeftijd-ongepaste content te promoten.

Veiliger contact 

De meeste tieners gebruiken Snapchat om te praten met hun beste vrienden door middel van  foto’s en tekst, vergelijkbaar met sms’jes of telefoongesprekken. Als een tiener bevriend raakt met iemand op Snapchat, wil je er het liefst zeker van zijn dat het iemand is die ze (in het) echt kennen. Snapchatters kunnen nu al niet meer met elkaar communiceren voordat ze allebei een vriendschapsverzoek hebben geaccepteerd of dat ze die persoon in hun eigen contactlijst hebben staan. Maar er volgt meer:

In-app waarschuwingen

Er komt een nieuwe functie die een pop-up waarschuwing naar een kind stuurt als iemand ze probeert toe te voegen als een vriend, met wie ze geen gemeenschappelijke vrienden hebben, of die niet in hun contactenlijst staan. 

Lees ook –
Geen Snapchat of TikTok meer in de les: de telefoon gaat het klaslokaal uit >

Sterkere bescherming tegen vriendschapsverzoeken

Voor Snapchat is de minimale leeftijd sowieso 13 jaar. Op dit moment moeten 13 tot 17 jarigen al meerdere gemeenschappelijke vrienden hebben om zichtbaar te worden in de zoekresultaten van een andere gebruiker, of als vriendschapssuggestie. Deze lat wordt hoger door het aantal vrienden dat gemeenschappelijk moet zijn te verhogen, op basis van het totale aantal vrienden dat een Snapchatter heeft. Dit maakt het moeilijker voor tieners om in contact te komen met mensen die ze niet in het echt kennen (en andersom).

Meer veiligheidsbeschermingen

  • Waarschuwingen in de app bij verdachte pogingen om contact met je tiener op te nemen.
  • Instellingen voor content die zorgen voor een meer leeftijdsgerichte kijkervaring.
  • Krachtigere proactieve detectie om accounts die proberen ongepaste content te promoten, hard aan te pakken.

Gids voor ouders

Aan de ouders zelf is ook gedacht: er staat een bijgewerkte ‘Gids voor Ouders’ op parents.snapchat.com. Hierin wordt uitgelegd welke beschermingsmaatregelen er zijn voor tieners, welke tools (zoals Family Center) er beschikbaar zijn en een nieuwe serie video’s met uitleg op Youtube.