Is iedereen om je heen druk met poepluiers, speentjes en draagzakken? Dat is niet zo gek, want het afgelopen jaar kwamen in Nederland maar liefst 179.000 kinderen ter wereld, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is zo’n 6 procent meer dan het jaar ervoor. En daar is een vrij logische verklaring voor.
Lees verder onder de advertentie
De oorzaak van de geboortegolf is niet onderzocht, maar volgens het CBS was de coronacrisis voor Nederlanders hét moment om aan kinderen te beginnen. Zo kregen we opnieuw te maken met een hoop coronamaatregelen en werd het combineren van werk en privé iets praktischer door thuiswerken, vertelt socioloog Tanja Traag van het CBS.
In tien jaar tijd kwamen er niet zó veel kinderen ter wereld als in 2021. Vooral in Brabant hebben ze niet stilgezeten. Daar lag het aantal geboortes het afgelopen jaar 9 procent hoger dan een jaar eerder. In Friesland en Limburg ging het om een stijging van 7 procent. Het CBS verwachtte deze stijging eigenlijk pas in 2023 of 2024, omdat er volgens onderzoekers dan een einde komt aan de ontwikkeling dat vrouwen steeds later moeder worden. Traag vermoedt dat deze ontwikkeling door de coronacrisis wat eerder is ingezet.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…