Hallo babyboom: in tien jaar niet zó veel baby’s geboren als in 2021

01.02.2022 16:19
baby kruipen wanneer tips leren

Is iedereen om je heen druk met poepluiers, speentjes en draagzakken? Dat is niet zo gek, want het afgelopen jaar kwamen in Nederland maar liefst 179.000 kinderen ter wereld, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is zo’n 6 procent meer dan het jaar ervoor. En daar is een vrij logische verklaring voor.

De oorzaak van de geboortegolf is niet onderzocht, maar volgens het CBS was de coronacrisis voor Nederlanders hét moment om aan kinderen te beginnen. Zo kregen we opnieuw te maken met een hoop coronamaatregelen en werd het combineren van werk en privé iets praktischer door thuiswerken, vertelt socioloog Tanja Traag van het CBS.

 

Lees ook
Dit waren de populairste babynamen van 2021 (mét nieuwe nummer één) >

 

Vrouwen later moeder

In tien jaar tijd kwamen er niet zó veel kinderen ter wereld als in 2021. Vooral in Brabant hebben ze niet stilgezeten. Daar lag het aantal geboortes het afgelopen jaar 9 procent hoger dan een jaar eerder. In Friesland en Limburg ging het om een stijging van 7 procent. Het CBS verwachtte deze stijging eigenlijk pas in 2023 of 2024, omdat er volgens onderzoekers dan een einde komt aan de ontwikkeling dat vrouwen steeds later moeder worden. Traag vermoedt dat deze ontwikkeling door de coronacrisis wat eerder is ingezet.

Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.