Een groene schoolomgeving verhoogt de schoolprestaties van kinderen

05.04.2024 11:00

Deze week stonden leerkrachten bij de Tweede Kamer voor meer focus, vermoeid door extra taken terwijl de lees- en taalvaardigheid van kinderen achteruitgaat. Hoe kunnen we de cijfers écht verbeteren?

IVN Natuureducatie heeft het antwoord: een groene schoolomgeving kan een boost geven aan de schoolprestaties van kinderen. Maar wat maakt groen zo krachtig?

Klaar voor de les

Onderzoek na onderzoek bevestigt: groen maakt ons niet alleen gezonder en gelukkiger, het verhoogt ook onze concentratie. IVN Natuureducatie strijdt al jaren voor dit groene geheim. Een schoolomgeving met veel groen laat kinderen echt opbloeien. Stress? Weg. Pesten? Veel minder kans. En competitief gedrag? Ook dat wordt getemd. Na de pauze zijn kinderen helemaal klaar voor de les.

Het klaslokaal zelf moet een plek zijn waar kinderen zich thuis voelen, gezien ze hier veel tijd doorbrengen. Een klas vol planten doet wonderen voor de sfeer en dempt het geluid, zodat kinderen zich beter kunnen concentreren.

Lees ook – Gratis maandverband en tampons op scholen doorbreekt taboes

Week van de schooltuin

Sommige leraren ervaren een last van de vele verplichtingen in het onderwijs, zoals het onderhouden van een moestuin. Maar wist je dat onderzoek aantoont dat zo’n moestuin eigenlijk bijdraagt aan de taalontwikkeling van kinderen? Het is de beperkte leeromgeving waarin kinderen de hele dag zitten, met enkel een boek voor hun neus, die de taalontwikkeling remt.

Een moestuin kan juist zorgen voor een frisse mindset en helpen om geconcentreerd verder te gaan in de klas. Daarom staat volgende weer in het teken van de schooltuin. De Week van de Schooltuin vindt plaats van 8 tot en met 12 april 2024.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.