Geen Moederdag maar ‘Ik vind je lief’-dag voor steeds meer kinderopvangorganisaties en scholen

12.05.2023 09:31
Moederdag onvergetelijke cadeaus Beeld: Getty Images

Een bosje bloemen, zelfgemaakte tekeningen en een ontbijtje op bed. Dat is wat veel mama’s krijgen op Moederdag. Een dag waarop zij in het zonnetje worden gezet en extra liefde krijgen. Omdat niet ieder kind een moeder (meer) heeft, stappen verschillende kinderopvangorganisaties en scholen over op een ouder- of ‘Ik vind je lief-dag’.

Zo biedt Ska Kinderopvang opvang aan kinderen uit vele verschillende gezinsvormen waardoor niet ieder kind een vader en een moeder heeft. ‘Daarom kiezen wij ervoor om hier meer recht te doen aan die diversiteit in opgroei situaties van alle kinderen’, schrijft de organisatie aan ouders en verzorgers. In plaats van Moederdag op 14 mei en Vaderdag op 18 juni te vieren, kiest de organisatie voor ‘Ik vind je lief-dagen’. ‘Met de deze dagen willen ze de liefste personen in het leven van het kind centraal stellen’, laat de opvang weten.

Naast Ska Kinderopvang kiest ook basisschool de Egelantier in Almere voor een ‘Ik vind je lief-dag’. De Beatrixschool in Nieuwgein viert een ‘Van mij voor jou-dag’.

Lees ook: Stop maar met zoeken: dít is het perfecte cadeau voor Moederdag

Generatie op generatie

Ineke Strouken is traditiedeskundige en zegt dat dagen als Moederdag meebewegen met de tijd. Dat is volgens haar heel normaal. “Tradities zijn per definitie dynamisch”, legt ze uit. “Het is een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. En vanuit iedere generatie wordt het weer opnieuw bekeken en gevierd.”

Een paar keer per jaar

Strouken legt uit dat we niet meer in alleen mannen en vrouwen denken. Daarover zegt ze: “De rolverdeling is niet helemaal weg, maar wel heel erg veranderd.” Volgens haar moeten we – als het om Moederdag gaat – vooral terug naar de kern. “Dat je de mensen die heel veel voor je gedaan hebben of doen een keer per jaar laat merken dat je het waardeert.” De traditiedeskundige zou het liever hebben over een ‘Ik hou van je-dag’. “De ‘Ik vind je lief-dag’ kan ook voor de buurvrouw zijn. Ik hou van je komt nog dichter tot de kern van Moederdag, denk ik.”

Bron: RTL Nieuws

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.