In het nieuwe geboortecentrum in Utrecht staat het gezin centraal. Hier slaap je als kersverse ouders samen met de baby op één kamer, zelfs als een van hen ziek is. Van begin tot eind ben je nauw betrokken bij de zorg voor je baby, en dat heeft voordelen voor iedereen: voor het zorgpersoneel, jullie als ouders, én natuurlijk voor de baby.
Lees verder onder de advertentie
In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht draait alles om familiegerichte zorg. Dit betekent dat de baby altijd bij bij ouders op de kamer is, zelfs als er medische behandelingen nodig zijn. Moet de baby bijvoorbeeld gereanimeerd worden? Dan gebeurt dat in diezelfde kamer, in het bijzijn van de ouders. De kersverse ouders worden hierdoor betrokken in alle zorgen voor het kindje.
Lees verder onder de advertentie
Ouders zijn in het geboortecentrum lid van het behandelteam
Marijke Steijn, verpleegkundig specialist op de neonatologie-afdeling, vertelt aan het AD dat het belangrijk is dat ouders zoveel mogelijk betrokken worden bij de zorg voor hun baby. “Ouders zijn echt lid van het behandelteam,” legt ze uit. Stein, die al jaren op de neonatologie werkt, zit in de werkgroep Family Centered Care. Hiermee zorgt ze ervoor dat haar collega’s dezelfde zorgvisie kunnen omarmen.
Lees verder onder de advertentie
Voorheen waren de verschillende afdelingen verspreid over het ziekenhuis, maar met de komst van dit nieuwe geboortecentrum komen verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde samen op één vleugel. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners veel makkelijker contact met elkaar hebben en altijd op de hoogte zijn van wat er speelt op de verschillende kinderafdelingen.
“We kunnen elkaar informeren en met elkaar sparren,” aldus Marijke. En dat is niet alleen waardevol voor het zorgpersoneel, maar ook voor de ouders en hun kind.
Moeder en baby mogen niet gescheiden worden
Marijke is een groot voorstander van het idee dat moeder en baby niet gescheiden moeten worden. Ze legt uit dat het enorm veel gezondheidsvoordelen heeft als moeder en baby bij elkaar blijven. Kinderen groeien beter, ontwikkelen zich sneller en het is gewoon veel fijner voor zowel moeder als kind. Vroeger moest een baby op de neonatologie-afdeling vaak alleen blijven terwijl naar huis moesten, maar dat is nu verleden tijd.
Lees verder onder de advertentie
Ook voor het zorgpersoneel is het een verademing dat ouders zoveel mogelijk de zorg op zich nemen. Dit gaat om de zorg die niet door medisch personeel gedaan hoeft te worden. De vader mag elke nacht in dezelfde kamer slapen. Hierdoor leren beide ouders om vol zelfvertrouwen voor hun (zieke) baby te zorgen. Zo kunnen zij, wanneer het moment daar is, met een gerust hart en vol vertrouwen naar huis gaan met hun kindje.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.