Zin in een filmavond met een verhaal dat je raakt, inspireert en verwondert? Dan is Joy op Netflix jouw nieuwe must-see. Deze film vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de geboorte van Louise ‘Joy’ Brown in 1978, de allereerste IVF-baby.
Lees verder onder de advertentie
Vijftig jaar geleden leek IVF (In Vitro Fertilisatie) nog op sciencefiction. Het idee dat een baby buiten het lichaam van de moeder kon worden verwekt, klonk voor veel mensen als een horrorverhaal. Maar gelukkig waren daar drie Britten; wetenschapper Robert Edwards, gynaecoloog Patrick Steptoe en labmanager Jean Purdy – die ondanks alle weerstand vastbesloten waren om ervoor te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Drie pioniers
De Netflix-film zoomt in op deze pioniers en vooral op Jean Purdy, een verpleegkundige die niet alleen een cruciale rol speelde in het laboratorium, maar ook een vrouw was met een missie: hoop geven aan koppels voor wie de kinderwens onbereikbaar leek. Haar vastberadenheid, gecombineerd met haar eigen persoonlijke verdriet, maakt haar verhaal hartverscheurend én krachtig.
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de trailer
‘Gefabriceerde baby’s’
Joy laat zien hoe de wereld van toen vol sceptici zat: van de kerk die riep dat IVF onnatuurlijk was tot wetenschappers die bang waren voor een toekomst vol ‘gefabriceerde baby’s’. Robert Edwards (gespeeld door James Norton) kreeg zelfs de bijnaam Victor Frankenstein. En tóch gingen Jean en haar team door, met als resultaat de geboorte van de allereerste IVF-baby op 25 juli 1978. Een moment dat niet alleen geschiedenis schreef, maar ook levens veranderde.
In de film wordt vooral de focus gelegd op de tien lange jaren van onderzoek en de tegenslagen die aan dit succes voorafgingen. Maar het is ook een ode aan de kracht van doorzettingsvermogen en moed, aan Jean Purdy, een vrouw die in stilte een enorme impact maakte en aan de wetenschap die voor miljoenen mensen (misschien ook wel jou) het onmogelijke mogelijk maakte.
Lees verder onder de advertentie
Dus, plof op de bank, pak een dekentje en en laat je meenemen door Joy. Een verhaal dat je niet alleen ontroert, maar je ook laat nadenken over hoe ver de medische wereld is gekomen. Want hoe je het ook bekijkt: IVF begon met een wonder.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Sinterklaas is een feest voor jong en oud, maar als je krap bij kas zit kan pakjesavond je veel buikpijn bezorgen. Ook Danique (36) voelde zich hierdoor radeloos, omdat ze wist dat haar kinderen geen cadeautjes in hun schoen zouden vinden. Tot er op de deur werd geklopt.