Veel kinderen in Nederland hebben geen fiets. Dat terwijl fietsen voor kinderen ontzettend belangrijk is, omdat het hun wereld vergroot, zo stelt de ANWB. Daarom hebben zij de campagne Da’s zo gefietst in het leven geroepen. En aan dat mooie kerstinitiatief kun jij ook je steentje bijdragen.
Lees verder onder de advertentie
Veel kinderen hebben geen fiets
“Het is heel erg belangrijk dat kinderen een fiets hebben, omdat het hun wereld vergroot. Ze zorgen ervoor dat ze met vriendjes mee kunnen en niet achterblijven. En dat ze zelf naar school kunnen fietsen of een sport kunnen kiezen die ze willen doen”, aldus Sébastiaan Laarman van de ANWB. Ook voor de verkeersveiligheid is het belangrijk: “Zo maken kinderen meters en krijgen ze inzicht in verschillende verkeerssituaties. Dan kunnen ze zich veiliger door het verkeer bewegen.”
Lees verder onder de advertentie
Lever oude fietsen in
Dat het belangrijk is, moge duidelijk zijn, maar helaas zijn er in Nederland veel kinderen zonder eigen fiets. Daarom roept de ANWB op: heb jij een kinderfietsje liggen dat niet gebruikt wordt? Lever ‘m in! Er zijn 23 miljoen fietsen in Nederland, maar een groot deel daarvan staat ergens in een schuurtje stof te vangen. Dat terwijl andere gezinnen die fiets goed kunnen gebruiken. Heb je een fiets, maar is-ie niet zo netjes meer? Geen punt! Jij hoeft ‘m alleen maar in te leveren en vrijwilligers en fietsenmakers maken het ding volledig rijklaar.
Lees verder onder de advertentie
1 à 2 kinderen per schoolklas
ANWB-CEO Marga de Jager vertelt dat hun kinderfietsplan helaas hard nodig is: “In een gemiddelde schoolklas hebben één tot twee kinderen geen fiets. Dat is verschrikkelijk als je een van de weinigen bent die geen fiets heeft. Een fiets geeft kinderen een gevoel van vrijheid, omdat ze zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze ergens naartoe gaan. En het zorgt ervoor dat zij op jonge leeftijd deelnemen aan de maatschappij.”
Lees verder onder de advertentie
Waar kun je ‘m inleveren?
Wil jij een fiets een tweede leven geven? Lever ‘m dan in bij een van de inleverlocaties van het kinderfietsplan. Kijk hier waar de dichtstbijzijnde in jouw buurt is.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…