Uit een recent onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlanders eigenlijk wel vaker bij de familie wil binnenvallen. Toch ervaart de helft van ons familiereünies soms als een sociale verplichting.
Lees verder onder de advertentie
Niet met en niet zonder
Familie: het lijkt erop dat we niet met en zonder kunnen. Zo zeggen twee op de drie jongeren tot de 30 jaar vaker een bakkie te willen doen bij de familie, maar 67 procent van hen geeft aan dit als een verplichting te zien. Margreth van Kuijl van hulpplatform Beep for Help, legt uit: “Tijdens de corona-periode zijn Nederlanders zich extra bewust geworden van het belang van een sterke familieband. Maar dat komt niet vanzelf; het vraagt om tijd en aandacht, en dat is iets wat de jongere generatie al tekortkomt door alle ballen die ze in de lucht moeten houden.”
Wat houdt die familiemeets dan tegen? Juist, tijdgebrek. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft simpelweg te weinig tijd om de fam te bezoeken. En ja, je raadt het al, 54 procent voelt zich daar ook nog eens schuldig over. Vooral dertigers hebben moeite om genoeg tijd vrij te maken voor familie (76 procent van hen), en zeven op de tien jongeren voelen zich schuldig omdat ze hun aanverwanten minder zien. “Werk, koken, de kinderen van hot naar her brengen, en ook nog twee keer per week sporten: Nederlanders hebben amper tijd voor zichzelf, laat staan voor hun familie. Prioriteiten stellen en focussen op wat écht belangrijk is, is de boodschap”, aldus Van Kuijl. In plaats van een uitgebreid fambezoek iedere zondag, kun je ook even kort bellen of afspreken voor een snelle koffie.”
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.