We zoeken onze familie minder op dan we zouden willen, en dit is de reden

12.03.2024 13:25

Uit een recent onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlanders eigenlijk wel vaker bij de familie wil binnenvallen. Toch ervaart de helft van ons familiereünies soms als een sociale verplichting.

Niet met en niet zonder

Familie: het lijkt erop dat we niet met en zonder kunnen. Zo zeggen twee op de drie jongeren tot de 30 jaar vaker een bakkie te willen doen bij de familie, maar 67 procent van hen geeft aan dit als een verplichting te zien. Margreth van Kuijl van hulpplatform Beep for Help, legt uit: “Tijdens de corona-periode zijn Nederlanders zich extra bewust geworden van het belang van een sterke familieband. Maar dat komt niet vanzelf; het vraagt om tijd en aandacht, en dat is iets wat de jongere generatie al tekortkomt door alle ballen die ze in de lucht moeten houden.”

Lees ook – 7 op de 10 kids voelen de druk om perfect te zijn, blijkt uit onderzoek

Tijdgebrek

Wat houdt die familiemeets dan tegen? Juist, tijdgebrek. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft simpelweg te weinig tijd om de fam te bezoeken. En ja, je raadt het al, 54 procent voelt zich daar ook nog eens schuldig over. Vooral dertigers hebben moeite om genoeg tijd vrij te maken voor familie (76 procent van hen), en zeven op de tien jongeren voelen zich schuldig omdat ze hun aanverwanten minder zien. “Werk, koken, de kinderen van hot naar her brengen, en ook nog twee keer per week sporten: Nederlanders hebben amper tijd voor zichzelf, laat staan voor hun familie. Prioriteiten stellen en focussen op wat écht belangrijk is, is de boodschap”, aldus Van Kuijl. In plaats van een uitgebreid fambezoek iedere zondag, kun je ook even kort bellen of afspreken voor een snelle koffie.”

Lees ook – Worden oudste dochters echt eerder volwassen? Dit is wat onderzoek erover zegt

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.