Er komt een verbod op gevaarlijk speelgoed uit het buitenland

26.05.2023 15:26
speelgoed_1

Als het gaat om onveilig speelgoed moeten consumenten beter beschermd worden, zo vindt Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. Ze kondigt daarom strenge regels aan.

Nog altijd kopen veel Nederlanders goedkope producten in Aziatische webshops. Het meerendeel van die spullen zijn volgens de Consumentenbond gevaarlijk of ongezond, zoals speelgoed waar gevaarlijke stukjes van afbreken. Omdat minister Adriaansens consumenten beter wil beschermen, kondigt ze nieuwe wetgeving aan. Die gelden vanaf 13 december in Nederland en de rest van de Europese Unie.

Nieuwe regels

Concreet betekent dit dat er voor elk product een fabrikant of persoon gevestigd moet zijn in de Europese Unie, die aansprakelijk is voor de veiligheid van het product. Is dat niet het geval? Dan mag de verkoop in Nederland, maar ook in de andere landen die lid zijn van de EU, niet doorgaan. Als een product als onveilig wordt beschouwd door de toezichthouder dan moeten álle online en fysieke shops in de Europese Unie diezelfde spullen uit hun winkel halen.

Lees ook: Wist jij dat tweedehands speelgoed voor je kind helemaal geen verschil maakt? Déze leuke speelgoedtest bewijst het!

Beter helpen

Daarnaast wil de minister dat – mocht er iets mis zijn met een product – consumenten makkelijker contact kunnen leggen met een winkel. Ook moet de verkopende partij een koper beter helpen als er een probleem is met hun aankoop.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Bron: NU.nl