Het ideaalbeeld en de realiteit is iets waar veel moeders mee worstelen. In de documentaire VPRO Tegenlicht: ‘de moeder van alle mythen‘ worden dan ook de vaak onrealistische verwachtingen van het moederschap onder de loep genomen. Bereid je voor, want deze docu laat je niet onberoerd.
Lees verder onder de advertentie
Het werkleven bijhouden, een huishouden runnen, een sociaal leven onderhouden, een fatsoenlijke maaltijd voorschotelen én de gelukkige moeder zijn voor je kinderen. Het is het perfecte plaatje waar veel moeders naar streven. Misschien omdat de buurvrouw, die goede vriendin of die mom-influencer op Instagram het er zo makkelijk uit laat zien. Maar wat als dat allemaal een illusie blijkt te zijn? In de moeder van alle mythen wordt ingezoomd op het ideaalbeeld van ‘de perfecte moeder’. Een beeld dat al generaties terugkijkt.
Wanneer doe je het als moeder ‘goed’? Bestaat het moederinstinct en welke gevolgen heeft dat voor het geluk van de moeder, haar kind en de maatschappij? In de documentaire komen verschillende deskundigen aan het woord die dieper in gaan op de geschiedenis, de biologie en de wetenschap rondom het moederschap.
Ook schrijfster Lucy Jones vertelt meer over de intense fysieke en mentale transformatie die vrouwen ondergaan wanneer ze moeder worden. Ze omschrijft de transformatie tot moeder als de meest politieke ervaring die ze ooit had.
Dus, liggen de kids op bed? Plof dan op de bank en neem de tijd om deze must-see documentaire, die de druk rondom het moederschap onder de loep neemt, te bekijken. Want die ‘perfecte moeder’ blijkt gelukkig ook maar een mythe.
De documentaire vanVPRO Tegenlicht: ‘de moeder van alle mythen’ kun je hier terugkijken.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).