Duur geintje: dit ben je kwijt aan het laten branden van kerstverlichting

08.12.2022 15:22
kerstsfeer uitjes kidsproof 2021 Beeld: Getty Images

Een kerstboom zonder verlichting is geen kerstboom. Hartstikke gezellig die lampjes, maar met de huidige energieprijzen hangt daar wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Dit geef je gemiddeld uit aan het laten branden van de kerstverlichting.

Dure kerstverlichting

Wat is een kerstboom zonder lichtjes? Precies. Een treurige bedoening. Veel Nederlanders maken het ook buiten gezellig, met kerstverlichting in de heg of rondom het tuinhuis. Wel zo knus. Minder fijn is de energierekening aan het eind van de maand. Het laten branden van kerstverlichting kan volgens Joris Kerkhof van Independer best duur uitpakken, zeker met de huidige energieprijzen.  “Als je rustig aan doet, met een kerstboom en wat versiering voor binnen en buiten, betaal je in december bijna 80 euro extra aan energiekosten”, vertelt hij aan Hart van Nederland. Pak je flink uit, met (gloei)lampjes door het hele huis? Dan kan die rekening wel oplopen tot 225 euro extra in december.

Lees ook: 29 dingen die je denkt als je met je kinderen de kerstboom optuigt

Goedkopere optie

Hoeveel je kwijt bent aan het laten branden van al die gezellige lampjes, hangt af van de soort verlichting die je ophangt. Het kán namelijk ook een stuk goedkoper. Kies je voor led-kerstverlichting in de boom en in of rondom het huis? Dan ben je volgens Kerkhof minder kwijt: ongeveer 23 euro extra per maand. Goed om even te checken, dus. En verder: lekker laten branden die lichtjes, gezelligheid is ook veel waard.

Bron: Hart van Nederland

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.