2 op de 3 jongeren wil investeren in crypto, maar ouders praten er niet over

09.04.2024 12:56
Joyce en haar man smijten met geld

We hebben bijna geen contant geld meer in onze portemonnee en bijna alle betalingen gaan online. Hartstikke handig natuurlijk, maar ook online investeren gebeurt steeds meer.

Wat is crypto?

De begrippen Crypto en Bitcoin heb je waarschijnlijk al eens voorbij horen komen, maar wat is het eigenlijk? Crypto is een soort digitaal geld dat vaststaan in een digitale database, met een digitaal logboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Je hebt eigenlijk een soort digitale portemonnee. Vanuit die digitale portemonnee kun je geld naar anderen sturen en ontvangen, net als op je bankieren app dus. Bitcoin is een vorm van cryptomunten.

Bij crypto verandert de waarde van de cryptomunten steeds waardoor je ineens een stuk rijker kan worden, maar je kunt er ook geld door verliezen. Juist de mogelijkheid om hier rijk van te worden maakt het voor veel mensen interessant om hierin te investeren.

Lees ook: Rondkomen van 1600 euro: ‘Zal nóóit meer geld aan iemand lenen’

Steeds meer jongeren willen investeren, 19 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar doet dat zelfs al. Daarnaast blijkt maar liefst 62 procent dit van plan te zijn. Ouders zijn hier een stuk kritischer in en vinden dat hun kinderen te weinig financiële kennis hebben om de juiste keuzes te maken, blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Zij willen ouders daarom adviseren om met hun kinderen in gesprek te gaan over crypto, zodat hun kinderen meer oog krijgen voor de mogelijke risico’s, zoals het krijgen van schulden. De belastingdienst geeft drie belangrijke tips mee als het gaat om praten over crypto.

1. Toon interesse in de mening van je kind over crypto

”Peil of je kind wel eens over crypto leest of hierover video’s op social media bekijkt. Is je kind van plan te investeren? Of heeft je kind vrienden die al met crypto bezig zijn? En wat vindt je kind daarvan? Zo kun je achterhalen wat jouw kind over cryptovaluta weet, maar ook wat de houding tegenover crypto is.

2. Maak samen afspraken over investeren

Heeft je kind interesse in crypto? Maak dan afspraken over hoe jullie daarmee omgaan. Bijvoorbeeld over hoeveel geld er wordt geïnvesteerd, of je samen de koersen volgt en of je meekijkt op de investering. Wellicht doen jullie samen wel een eerste investering. Op dit moment kan je ook de eventuele risico’s van crypto bespreken.

3. Lees jezelf in over de belastingregels rondom crypto

Bijna de helft van de jongeren kent de belastingregels rondom crypto niet. Maar ook veel ouders weten niet wat de belastingregels rondom crypto zijn. Verdiep je als ouder daarom in de regels en neem dit ook mee als gespreksonderwerp.”

Wil je meer weten over de belastingregels? via belastingdienst.nl/crypto kun je er alles over vinden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.