Spelen kinderen met te weinig risico in speeltuinen? Volgens D66 in Amsterdam wel en is het tijd voor meer stoere speeltuinen. Buitenspelen verliest nu te vaak de strijd met de iPad volgens D66-fractievoorzitter Rob Hofland.
Lees verder onder de advertentie
De Amsterdamse kinderen verdienen stoere buitenspeelplekken, in plaats van saaie en overbeschermende rubberentegelparadijzen. Om dit te bereiken heeft D66-fractievoorzitter van gemeente Amsterdam Rob Hofland het initiatiefvoorstel ‘Stoer Spelen’ ingediend.
Lees verder onder de advertentie
Saaie, overbeschermende rubberentegelparadijzen
Hofland: “Kinderen spelen steeds minder buiten, schermen winnen het van speeltuinen. Ook de saaie speelplekken, vanuit onze beschermingsdrang, zijn niet aantrekkelijk voor kinderen. Laat ze ravotten, bouwen en klimmen. Dat is gezond voor ze. Uiteraard omdat ze bewegen. Maar buiten – zonder ouders – leren ze ook risico’s inschatten, zelf regels bepalen en hun fantasie te gebruiken voor spellen.”
Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat één op drie kinderen in 2024 zelfs nooit buiten ging spelen zonder direct ouderlijk toezicht. Dat is 60% meer dan in 2022. En volgens de Gezondheidsraad bewegen 4 op de 10 Nederlandse kinderen ook te weinig.
Lees verder onder de advertentie
Hofland legt uit waarom buitenspelen niet alleen belangrijk is voor hun beweging, maar ook voor hun sociale vaardigheden. “Zonder ouderlijk toezicht moeten ze samen ruzies oplossen, samen spellen verzinnen en regels bepalen. Ook de risico’s van het spelen leert kinderen gevaar inschatten. Eén keer te hoog in de boom klimmen leert een kind veel over zijn eigen mogelijkheden en angsten”, schrijft de fractievoorzitter in zijn voorstel.
iPad wint de strijd
“Buitenspelen is hartstikke leuk en heel gezond. De strijd met de iPad wordt nu te vaak verloren”, zegt hij tegen Nhnieuws. Tegelijkertijd zijn er steeds minder uitdagende speelplekken voor kinderen. Hofland: “De beschermingsdrang heeft veel speeltuinen omgetoverd in veilige, maar saaie, rubberentegelparadijzen. Waar voor kinderen de kans op een zere knie net zo groot is als die op plezier.”
Daarom stelt Hofland een nieuw buitenspeelbeleid voor. Waarbij het uitgangspunt ‘stoer spelen’ wordt, zodat de Amsterdamse speelplekken weer uitdagend worden voor kinderen, zoals bijvoorbeeld in natuurspeeltuin het Woeste Westen in het Westerpark. Ook worden kinderen actief betrokken om de speeltuinen te verbeteren en worden bewonersinitiatieven bij het beheer van buitenspeelplekken betrokken.
Lees verder onder de advertentie
Directeur van natuurspeeltuin het Woeste Westen Martin Hup vertelt op NH nieuws: “Kinderen mogen hier alles: bruggen bouwen over het water en in bomen klimmen. Ze leren hier letterlijk om te gaan met vallen en opstaan. Als je dat van jongs af aan doet, kan je tegenslagen in een latere levensfase beter aan.” En daar hoort het risico op een geschaafde knie bij.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.