Steeds meer vrouwen doen niet mee aan bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

11.01.2024 16:48

Tussen de verjaardagskaarten waar knetter groot “30” op staat, zit ook een brief om je uit te nodigen voor iets minder leuks dan een feest. Niet vreemd dat veel jonge vrouwen de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker afslaan, maar wel zorgwekkend.

Sterker nog: het is een trend. Vooral vrouwen tussen de 30 en 34 jaar doen niet mee aan het onderzoek, terwijl 20,2 procent van deze groep HPV heeft: de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Angst en spanning voor het uitstrijkje zelf als de uitslag weerhouden die vrouwen van deelname. Bovendien blijkt dat de helft van de vrouwen weinig kennis heeft over de oorsprong van baarmoederhalskanker.

Belangrijke oproep

Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF zijn van mening dat juiste informatie en open gesprekken over ervaringen met het onderzoek deze angsten kunnen verminderen. Daarom roepen zij vrouwen op om meer met elkaar te praten. Een oproep die wij al te graag ondersteunen. 

Bron: Bevolkingsonderzoek Nederland

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.