De tijd dat moeders automatisch thuis bleven bij de kinderen, terwijl vaders de kost verdienden, ligt ver achter ons. Sterker nog, steeds meer gezinnen kiezen ervoor dat beide ouders fulltime werken.
Lees verder onder de advertentie
In de afgelopen tien jaar is dit aantal met maar liefst 39 procent (!) gestegen. En verrassend: in steeds meer huishoudens is het juist de moeder die fulltime werkt, terwijl de vader een parttime baan heeft, zo blijkt uit een analyse van oppas- en au pairplatform Nina.care van nieuwe CBS-cijfers.
Lees verder onder de advertentie
Van traditionele rollen naar flexibel werken
Waar in 2014 nog één op de vijf gezinnen een ‘klassiek’ verdienmodel had (papa werkt fulltime, mama blijft thuis), is dat percentage gedaald naar 11 procent. Tegelijkertijd kiezen steeds meer ouders ervoor om allebei parttime te werken, waardoor ze werk en gezin beter kunnen combineren.
Dit komt volgens Jasmijn Kok van Nina.care voornamelijk omdat moeders ambitieuzer zijn geworden. “Toevallig werd deze week ook bekend dat het percentage vrouwen dat een hoger onderwijsniveau heeft dan hun partner inmiddels nagenoeg hetzelfde is als andersom. En aan de andere kant is het idee dat vaders elke dag van huis zijn en hun kind alleen ‘s avonds naar bed kunnen brengen natuurlijk ook achterhaald. Daarom zie je dus steeds vaker dat beide ouders parttime werken.”
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Waarom? Flexibel werken en thuiswerken maken het makkelijker om een fulltime baan te houden zonder dat je meteen het gevoel hebt dat je kind alleen nog maar met de oppas knutselt. Vaders zijn vaker betrokken bij de opvoeding, moeders blijven hun carrière ambities najagen, en werkgevers worden steeds soepeler met werktijden. Ideaal? Nog niet helemaal, maar het is een stap in de goede richting.
Lees verder onder de advertentie
Fulltime werken? Dan moet er iets geregeld worden
Dat twee fulltime banen soms een uitdaging is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Kinderopvangplekken zijn schaars, en een beetje flexibiliteit van je baas betekent nog niet dat schooltijden zich opeens aanpassen aan je werkrooster. Steeds meer gezinnen zoeken daarom extra hulp, bijvoorbeeld in de vorm van een au pair of een vaste oppas.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
In de afgelopen jaren is het aantal au pairs in Nederland met 65 procent toegenomen. Niet zo gek, want een au pair is wekelijks dertig uur beschikbaar voor de kinderen én helpt met licht huishoudelijk werk. En zeg nou zelf: als je na een lange werkdag thuiskomt en iemand anders heeft al gekookt en de speelgoedchaos opgeruimd… Dat klinkt toch hemels?
En als je nu denkt, ‘maar ja, wie kan dat betalen?’ dan heb je het mis. Hier lees je waarom een au-pair niet eens zo veel duurder is dan meerdere kinderen op een gemiddelde kinderopvang onderbrengen.
Lees verder onder de advertentie
Conclusie: we werken met z’n allen steeds meer, maar we regelen het tegelijkertijd steeds slimmer.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.