De tijd dat moeders automatisch thuis bleven bij de kinderen, terwijl vaders de kost verdienden, ligt ver achter ons. Sterker nog, steeds meer gezinnen kiezen ervoor dat beide ouders fulltime werken.
Lees verder onder de advertentie
In de afgelopen tien jaar is dit aantal met maar liefst 39 procent (!) gestegen. En verrassend: in steeds meer huishoudens is het juist de moeder die fulltime werkt, terwijl de vader een parttime baan heeft, zo blijkt uit een analyse van oppas- en au pairplatform Nina.care van nieuwe CBS-cijfers.
Lees verder onder de advertentie
Van traditionele rollen naar flexibel werken
Waar in 2014 nog één op de vijf gezinnen een ‘klassiek’ verdienmodel had (papa werkt fulltime, mama blijft thuis), is dat percentage gedaald naar 11 procent. Tegelijkertijd kiezen steeds meer ouders ervoor om allebei parttime te werken, waardoor ze werk en gezin beter kunnen combineren.
Dit komt volgens Jasmijn Kok van Nina.care voornamelijk omdat moeders ambitieuzer zijn geworden. “Toevallig werd deze week ook bekend dat het percentage vrouwen dat een hoger onderwijsniveau heeft dan hun partner inmiddels nagenoeg hetzelfde is als andersom. En aan de andere kant is het idee dat vaders elke dag van huis zijn en hun kind alleen ‘s avonds naar bed kunnen brengen natuurlijk ook achterhaald. Daarom zie je dus steeds vaker dat beide ouders parttime werken.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Waarom? Flexibel werken en thuiswerken maken het makkelijker om een fulltime baan te houden zonder dat je meteen het gevoel hebt dat je kind alleen nog maar met de oppas knutselt. Vaders zijn vaker betrokken bij de opvoeding, moeders blijven hun carrière ambities najagen, en werkgevers worden steeds soepeler met werktijden. Ideaal? Nog niet helemaal, maar het is een stap in de goede richting.
Lees verder onder de advertentie
Fulltime werken? Dan moet er iets geregeld worden
Dat twee fulltime banen soms een uitdaging is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Kinderopvangplekken zijn schaars, en een beetje flexibiliteit van je baas betekent nog niet dat schooltijden zich opeens aanpassen aan je werkrooster. Steeds meer gezinnen zoeken daarom extra hulp, bijvoorbeeld in de vorm van een au pair of een vaste oppas.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
In de afgelopen jaren is het aantal au pairs in Nederland met 65 procent toegenomen. Niet zo gek, want een au pair is wekelijks dertig uur beschikbaar voor de kinderen én helpt met licht huishoudelijk werk. En zeg nou zelf: als je na een lange werkdag thuiskomt en iemand anders heeft al gekookt en de speelgoedchaos opgeruimd… Dat klinkt toch hemels?
En als je nu denkt, ‘maar ja, wie kan dat betalen?’ dan heb je het mis. Hier lees je waarom een au-pair niet eens zo veel duurder is dan meerdere kinderen op een gemiddelde kinderopvang onderbrengen.
Lees verder onder de advertentie
Conclusie: we werken met z’n allen steeds meer, maar we regelen het tegelijkertijd steeds slimmer.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]