Optische illusies? Wij trappen erin, maar baby’s niet

22.12.2023 13:46
Optische illusies? Wij trappen erin, maar baby's niet

Het spijt ons het je te moeten vertellen, maar je baby is slimmer dan jij. Tenminste als het aankomt op optische illusies. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wij daar dan wel intrappen, maar jonge baby’s niet.

Pasgeboren baby´s kunnen misschien minder zien, toch kunnen ze op een veel nauwkeurigere manier waarnemen dan wij. Daardoor zijn ze minder makkelijk voor de gek te houden.

Pasgeborenen trappen niet in optische illusies

De hersenen van volwassenen krijgen op ieder moment allerlei verschillende informatie binnen. Als we ergens naar kijken zien we kleuren, vormen, maar ook beweging en richting. Onze hersenen maken van al die informatie één beeld. Bij optische illusies is er sprake van misbinding: de informatie wordt onjuist samengevoegd waardoor we iets anders zien dan er werkelijk is. Bij pasgeboren baby’s is die informatieverwerking nog niet ontwikkeld. De informatie wordt niet samengevoegd waardoor pasgeborenen alleen waarnemen wat er werkelijk is en optische illusies niet werken.

Tot een maand of zes

Dit is onderzocht door wetenschappers uit Japan. Hun onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Zij schotelden baby’s van vijf tot acht maanden oud een optische illusie voor. Ze analyseerden hun kijkgedrag. Wat bleek? De meeste baby’s van zes maanden en jonger trapten niet in de optische illusie, terwijl de oudere baby’s er wel intrapten. Hierdoor konden de onderzoekers concluderen dat de informatieverwerking van baby’s rond de zes maanden begint te werken, waardoor ze net als volwassenen vatbaar zijn voor optische illusies.

Bron: Scientias

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief