Baby’s worden al in de baarmoeder meertalig, blijkt uit onderzoek

05.06.2024 10:09

Wil jij je kind graag meertalig opvoeden? Dat begint al vóór de geboorte.

Elke baby heeft het in zich om welke taal dan ook te leren, en ze beginnen al vroeg met oefenen. In het derde trimester van de zwangerschap kunnen ze spraak horen en herkennen. Pasgeborenen hebben een voorkeur voor de stem van hun moeder én de taal of talen die zij spreekt, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Barcelona. Baby’s worden dus al in de baarmoeder meertalig.

Lees ook – Dit is waarom (en hoe) je jouw kind meertalig wil opvoeden

Breder scala aan toonhoogtes

Spaanse wetenschappers onderzochten 131 pasgeboren baby’s en hun moeders. Bijna de helft sprak alleen Catalaans of Spaans tegen hun kindje en met hun omgeving, terwijl de andere helft minstens 20 procent van de tijd een tweede of derde taal sprak. Baby’s van eentalige moeders blijken gevoeliger voor de klanken van één taal, terwijl baby’s van tweetalige moeders reageren op een breder scala aan toonhoogtes. Dit wil niet zeggen dat je in 845 talen moet praten tegen je buik. De gevoelige periode voor taalverwerving duurt nog lang na de geboorte.

Bron: Scientias

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.