Wil jij je kind graag meertalig opvoeden? Dat begint al vóór de geboorte.
Lees verder onder de advertentie
Elke baby heeft het in zich om welke taal dan ook te leren, en ze beginnen al vroeg met oefenen. In het derde trimester van de zwangerschap kunnen ze spraak horen en herkennen. Pasgeborenen hebben een voorkeur voor de stem van hun moeder én de taal of talen die zij spreekt, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Barcelona. Baby’s worden dus al in de baarmoeder meertalig.
Spaanse wetenschappers onderzochten 131 pasgeboren baby’s en hun moeders. Bijna de helft sprak alleen Catalaans of Spaans tegen hun kindje en met hun omgeving, terwijl de andere helft minstens 20 procent van de tijd een tweede of derde taal sprak. Baby’s van eentalige moeders blijken gevoeliger voor de klanken van één taal, terwijl baby’s van tweetalige moeders reageren op een breder scala aan toonhoogtes. Dit wil niet zeggen dat je in 845 talen moet praten tegen je buik. De gevoelige periode voor taalverwerving duurt nog lang na de geboorte.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.