Astmamedicijn dat 85.000 kinderen gebruiken is momenteel schaars

02.04.2024 12:20

Heeft jouw kleine astma? En is het pufje onmisbaar? Dan is het tijd om te controleren of je nog genoeg in huis hebt én of je apotheek nog bijvult. We zitten namelijk middenin een flink tekort, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

De schaarste

Het gaat om Salbutamol, het levenslijntje voor zo’n 85.000 kids onder de 7 jaar. Deze kleintjes zijn nog te pril voor andere inhalatiemiddelen. De schaarste? Die komt voort uit productieproblemen bij de fabrikanten. Gelukkig zit de Long Alliantie niet stil; ze zetten zich in voor overleg met overheid en verzekeraars om toekomstige tekorten te voorkomen.

Resterende voorraad

‘We moeten op scherp staan’, benadrukt Károly Illy, directeur van het Longfonds en oud-kinderarts. Vooral de jonge longpatiëntjes lopen gevaar. Zij kunnen het bekende alternatief, een poederinhalator, niet hanteren vanwege hun te zwakke inademingskracht. Daarom moeten apothekers de resterende voorraad reserveren voor de kleintjes of andere patiënten zonder alternatief. Zo hopen we de komende weken door te komen zonder brokken te maken.

Heb je een kind met astma? Dan wil je dit lezen.

Overleg met je apotheker

Zit jouw kleintje vast aan het pufje? Dan is het slim om met je apotheker te babbelen, raadt Illy aan. “Apothekers werken samen en kunnen mogelijk oplossingen bieden, zelfs als dat betekent dat ze elders in het land moeten bijspringen waar nog wel voorraad is.” Samenwerking is key om de patiënten te beschermen. LAN heeft een schema opgesteld met de huidige tekorten.

Hoe herken je astma bij je kind?

Af en toe hoesten of een benauwd momentje hoeft niet meteen te wijzen op astma, maar bij regelmatige klachten zoals benauwdheid en hoesten kan het wel een signaal zijn. Houd de symptomen in de gaten en bij twijfel: bel de huisarts. Die kan meestal snel vaststellen of astma de boosdoener is.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.