luchtbrug vgz astmatisch kind

Een kind met astma is erg vervelend. De soms intensieve zorg die daarbij komt kijken, maakt het extra rot. Gelukkig is er ‘Luchtbrug’*, online zorg voor kinderen met astma, die een deel van de reguliere zorg online uit handen neemt, én hierdoor beter inzicht geeft in het beloop van de astma. Daarom: 5 punten waarom je de bijbehorende app ‘Astmaatje’ meteen zou moeten installeren (voor kinderen van 12 tot 18 jaar).

 1. Minder ziekenhuisbezoeken, maar meer zorg. Sterker nog: dankzij de app staat je kind continu onder controle van de behandelend arts, maar hoeft hij minder naar het ziekenhuis. Door de Astma Controle Test (ACT) in de app in te vullen (met vragen als ‘Hoe vaak ben je in de afgelopen tijd benauwd geweest?’ ‘Hoe vaak had je last van een piepende ademhaling?’ ‘Hoe vaak moest je bezigheden staken vanwege benauwdheid?’), is de arts voortdurend op de hoogte van de gezondheid van je kind. Gaat het minder goed? Dan stuur je gemakkelijk een berichtje of neemt de arts zelf contact op. Meer tijd voor leuke dingen dus, en minder schoolverzuim door vervelende ziekenhuisbezoeken. Iedereen kan er gebruik van maken, zolang het ziekenhuis en de behandelend arts zijn aangesloten bij Luchtbrug. https://www.luchtbrug.nl/
 2. Beter afgestelde medicatie. Continu vinger aan de pols bij je kind, betekent nauwkeurig afgestelde medicatie. Pasten jullie de pufjes of pillen eerder misschien aan na een bezoek aan het ziekenhuis; nu kan de arts op elk moment de medicatie en dosering wijzigen. Dat betekent vaak dat je kind zich beter voelt. En: iedereen kan meekijken, als je wilt. Dus ook de huisarts, leerkracht - of zelfs oma, mocht er een logeerpartijtje op de planning staan.
 3. De dokter is makkelijk bereikbaar. Hoezo, vier keer per jaar naar het ziekenhuis om de dokter te spreken? Bij vragen stuur je gewoon een appje naar het astmateam in het ziekenhuis. Of de dokter jou, als daar een reden voor is.


  Lees ook:
  ‘Ondanks astma, functioneert mijn dochter weer als ieder ander gezond kind’ >

   

 4. Duidelijk inzicht in het beloop van de astma. Voor de arts, voor jou, maar bovenal: voor je kind. ‘Astmaatje’ geeft na het invullen van de ACT een overzicht van de scores van je kind. Staat de meter in het rood? Extra op je pufjes letten dus, of iets rustiger doen met sporten. Graven naar hoe het een paar maanden geleden ging met de astma is ook niet meer nodig: alles wordt elke keer na het invullen van de app nauwkeurig gedocumenteerd in een individueel behandelplan. Daarin staat informatie over de medicatie, doelen en een actieplan in geval van klachten.
 5. Je kind kan de app zelf invullen. Vanaf twaalf jaar dan. De app stuurt zelf een herinnering wanneer het weer tijd is om de Astma Controle Test (ACT) in te vullen. Wordt je kind dus nog zelfstandiger van ook, én hij leert zijn astma beter begrijpen. O, handig: het is meteen een mooi document om spreekbeurten en werkstukken op te baseren.

 

More content below the advertising

‘Astmaatje’ is gratis te downloaden, en geschikt voor Android en iOS.

*: Luchtbrug is ontwikkeld in het Radboudumc.
 

Zinnige zorg

VGZ zet zich al jaren in voor zinnige zorg: initiatieven die de zorg beter maken voor patiënten. Het online astmazorg programma Luchtbrug is daar een mooi voorbeeld van, hier lees je meer over de verschillende initiatieven.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

 • Pijn in je onderrug
 • Zwangerschapsstriemen
 • Zwangerschapsmasker
 • Kramp in je benen
 • Slapeloosheid
 • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >