Heeft je kind astma? Dan kan de online zorg ‘Luchtbrug’ een hele verademing zijn. 5 Redenen waarom deze persoonlijke tool voor astmatische kinderen zo handig is.
Lees verder onder de advertentie
Minder ziekenhuisbezoeken, maar meer zorg. Via Luchtbrug staat je kind continu onder controle van de behandelend arts, maar hoeft hij minder vaak naar de periodieke controles in het ziekenhuis. Gaat het even minder goed? Dan stuur je gemakkelijk een berichtje naar het behandelteam. Meer tijd voor leuke dingen dus, en minder schoolverzuim door vervelende ziekenhuisbezoeken. Iedereen kan er gebruik van maken, zolang het ziekenhuis en de behandelend arts zijn aangesloten bij Luchtbrug.
Beter afgestelde medicatie. Continu online vinger aan de pols bij je kind, betekent nauwkeurig afgestelde medicatie. Pasten jullie de pufjes of pillen eerder misschien aan na een bezoek aan het ziekenhuis; nu kan de arts op elk moment de medicatie en dosering wijzigen, doordat hij altijd op de hoogste is van de gesteldheid van je kind. En: iedereen kan meekijken, als je wilt. Dus ook de huisarts, leerkracht – of zelfs oma, mocht er een logeerpartijtje op de planning staan.
De dokter is makkelijk bereikbaar. Hoezo, vier keer per jaar naar het ziekenhuis om de dokter te spreken? Bij vragen stuur je gewoon een appje naar het astmateam in het ziekenhuis. Of de dokter jou, als daar een reden voor is.
Duidelijk inzicht in het beloop van de astma. Voor de arts, voor jou, én voor je kind. Het beloop van zijn astma kun je online inkijken, evenals het individuele behandelplan. Daarin staat informatie over de medicatie, doelen en een actieplan in geval van klachten.
Altijd zorg bij de hand via de bijbehorende app ‘Astmaatje’. Handig voor jou als ouder om informatie bij te houden. En voor kinderen van twaalf tot achttien jaar, is het mogelijk zélf inzicht te krijgen in het beloop van hun astma. De gratis app ‘Astmaatje’ stuurt een herinnering wanneer het weer tijd is om de Astma Controle Test (ACT) in te vullen. Daar komt vervolgens een grafiek uit, die duidelijk maakt hoe de astma van je kind ervoor staat, en of het nodig is om meer, of juist minder medicijnen te gebruiken. Wordt je kind dus nog zelfstandig van ook, én hij leert zijn astma beter begrijpen. Ook handig: het is meteen een mooi document om spreekbeurten en werkstukken op te baseren.
‘Astmaatje’ is gratis te downloaden, en geschikt voor Android en iOS.
*: Luchtbrug is ontwikkeld in het Radboudumc.
Zinnige zorg
VGZ zet zich al jaren in voor zinnige zorg: initiatieven die de zorg beter maken voor patiënten. Het online astmazorg programma Luchtbrug is daar een mooi voorbeeld van, hier lees je meer over de verschillende initiatieven.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.