Steeds meer leerkrachten op basis- en middelbare scholen krijgen te maken met grensoverschrijdend gedrag van ouders. In Zoetermeer is dat zelfs zo alarmerend vaak dat daar nu leraren worden getraind hoe zij moeten omgaan met agressieve ouders. En dan allemaal met een VR-bril.
Lees verder onder de advertentie
Een ouder die de les binnenstormt om een docent eens ‘goed de les te lezen’. Geloof het of niet, maar dit soort situaties komen steeds vaker voor. Unicoz, de grootste onderwijsgroep van Zoetermeer, is het meer dan zat en grijpt in. Zij hebben maar liefst 25 basisscholen en twee middelbare scholen onder zich en zorgen daarom nu voor speciale trainingen voor leerkrachten. Er komt een veiligheidsregisseur én de school grijpt naar high-tech oplossingen.
Lees verder onder de advertentie
Mondiger en meer eisen
Volgens docent Taco Jacobs is de situatie rondom agressieve ouders de laatste jaren flink verslechterd. “Ik denk dat het tegenwoordig steeds gebruikelijker wordt dat je als docent leert omgaan met dit soort situaties. Ouders worden steeds mondiger, stellen steeds meer eisen en gaan je steeds minder zien als professional”, zegt hij tegen NOS.
Zorgelijk, vindt ook Lonneke van Belle, projectleider agressievrij onderwijs. “We merken dat onderwijspersoneel hierdoor uitvallen, ziek worden of twijfelen of ze door willen in het onderwijs.” Het lastige: op de pabo leer je dit soort situaties niet. Daar leer je als leerkracht in de dop hoe je rekenlessen kunt geven, hoe je klassenmanagement toepast en hoe je een moeilijke leerlingen kan helpen. Maar hoe je moet omgaan met een woedende ouder die jou de huid vol scheldt? Dat komt nog niet aan bod.
Uitgebreide training
Unicoz wil daarin echt iets veranderen. Met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken is er een uitgebreide training ontwikkeld. Er zijn nieuwe protocollen en er is een veiligheidsregisseur aangenomen die meldingen bijhoudt en contact onderhoudt met politie en jeugdzorg. Maar de grootste innovatie? VR-trainingen.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Veiligheid met VR-bril
Leraren dragen tijdens de training een VR-bril en belanden midden in een levensecht conflict. Jacobs is enthousiast over de VR-training. “Je weet dat het niet echt is en dat geeft een bepaalde veiligheid. Maar toch krijg je het gevoel alsof er nu echt iemand voor je neus staat en zegt dat mijn regels er niet toe doen en dat ik maar even moet doen wat er gevraagd wordt”, aldus de docent. Schooldirecteur Jacqueline van Beek voegt daaraan toe: “Het is goed om dit te oefenen. En dat geldt niet alleen voor deze school, maar voor heel het onderwijs in Nederland.”
Lees verder onder de advertentie
Dat een VR-bril voor steeds meer situaties wordt gebruikt is niet nieuw. Zo kunnen vrouwen sinds kort ook bevallen met een VR-bril. Hiermee hebben zwangere vrouwen zelf de controle over waar ze willen bevallen. Ze kunnen kiezen voor hun favoriete virtuele omgeving, of dat nu een zonovergoten strand is of een kalme bergtop. Het is allemaal mogelijk. Dit zou hun aandacht afleiden van de pijn.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…