Acute hepatitis heeft tenminste één kind al het leven gekost, meldt de WHO

25.04.2022 12:01

Acute hepatitis heeft aan zeker één kind het leven gekost. Het is een ziekte die niet vaak voorkomt, maar die wel levensgevaarlijk kan zijn.

Inmiddels zijn er 169 gevallen gemeld en komt de ziekte ook voor in Nederland.

Nieuwe ziekte

In Nederland zijn er vier jonge kinderen geregistreerd die de ziekte hebben. Drie van hen ondergingen in het ziekenhuis in Groningen een levertransplantatie. Artsen worden nu gewaarschuwd om extra goed te letten op de symptomen van acute hepatitis. Dit omdat de ziekte niet vaak voorkomt en ouders en dokters de klachten dus niet snel linken aan hepatitis. Hepatitis is een algemene benaming voor een leverontsteking. De WHO weet nog niet waar deze ‘nieuwe’ vorm van jeugdhepatitis door wordt veroorzaakt.  Je kent misschien de inentingen die je hebt gehad en die je kinderen ook krijgen voor hepatitis A en B. Er zijn verschillende vormen van hepatitis: A, B, C, D en E, de volgorde van de letters zegt iets over welke vormen eerder ontdekt zijn en welke later. Het mysterieuze aan de nieuw opgedoken vorm is dat die niet wordt veroorzaakt door een van de bekende virussen – het gaat dus om een ‘nieuwere’ vorm van hepatitis.

Klachten

Het gaat momenteel met name om erg jonge kinderen voor wie de ziekte gevaarlijk kan zijn. Patiënten met acute hepatitis waren volgens de WHO tussen één maand en 16 jaar oud. De WHO zegt nu dat er sinds deze week 169 gevallend bekend zijn, met 114 gevallen in Groot-Brittannië. De ziekte is naast Nederland gemeld in België, Groot-Brittannië, de VS, Spanje, Israël, Denemarken, Ierland, Italië, Noorwegen, Frankrijk en Roemenië. Uit welk land het kind dat is overleden aan deze ziekte komt, is niet bekend.

Waar je op kunt letten? Klachten als moeheid, gele kleur, donkere plas, koorts, pijn rechts boven in de buik, geel oogwit, minder eetlust en misselijkheid, licht gekleurde ontlasting en jeuk worden vaak gezien bij hepatitis. Twijfel je of je kind deze kwalen heeft? Bel dan altijd je dokter.