Dag 17 | Ontspanningsoefening

14.11.2022 11:11
gestrest ontspan met tips baby

Een rustige buikademhaling zorgt voor een diepe ontspanning. Echter is onze ademhalingsfrequentie doorgaans te hoog. Met een simpele oefening kan je jezelf aanleren rustiger te ademhalen. Grote kans dat je je hierna veel fitter en energieker voelt.

Zonder lichamelijke inspanning is een gezonde ademhalingsfrequentie vier tot acht keer per minuut. Er bestaat een grote kans dat je continu sneller ademt, tot misschien wel 20 keer per minuut. Een snelle ademhaling kost veel energie en kracht en dit is onnodig. Door rustiger te leren ademhalen, krijg je meer energie en voel je je meer ontspannen. Verreweg de belangrijkste oorzaak van een te snelle ademhaling (die meestal hoog in de borstkas zit) is een aanhoudend gevoel van spanning en stress. Wanneer je veel onrust voelt, vermoeid bent en je lastig kunt concentreren, kan een snelle ademhaling dit gevoel in stand houden. Een snelle ademhaling kan soms ook zelfs de veroorzaker zijn. Het is dus goed om je hier bewust van te zijn en te weten dat je hier invloed op uit kan oefenen. Bijvoorbeeld door regelmatig een ademhalingsoefening te doen.

Ademhalingsoefening: de 4-7-8-ademtechniek

Deze ademtechniek heeft als doel het parasympatische zenuwstelsel (dit zorgt voor de onbewuste acties in het lichaam) te prikkelen. Wanneer dit zenuwstelsel actief is, ervaar je een gevoel van rust en kalmte, nemen eventuele angstgevoelens af, beschik je over een betere concentratie, werken je immuunsysteem en spijsvertering optimaal en slaap je dieper.

Zo werkt het:
● Neem een comfortabele positie aan
● Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van je boventanden tijdens de gehele oefening
● Nadat je volledig hebt uitgeademd adem je 4 tellen in door je neus met je mond gesloten
● Hou je adem nu 7 tellen vast
● Adem krachtig en gelijkmatig met een getuite mond in 8 tellen uit
● Herhaal deze cyclus 4 keer

Doe deze oefening minimaal een keer per dag. Wanneer je deze techniek dagelijks oefent merk je al snel een fijn gevoel van ontspanning zodra je
deze oefening start. Dit wordt steeds maar sterker. De oefening is heel gemakkelijk in de auto, achter je bureau of tijdens een wandelingetje in te
passen. Geen excuus dus ;).

Ga verder naar de volgende dag
Ga terug naar de 30 dagen challenge
Download hier de 30 dagen kalender