Een rustige buikademhaling zorgt voor een diepe ontspanning. Echter is onze ademhalingsfrequentie doorgaans te hoog. Met een simpele oefening kan je jezelf aanleren rustiger te ademhalen. Grote kans dat je je hierna veel fitter en energieker voelt.
Zonder lichamelijke inspanning is een gezonde ademhalingsfrequentie vier tot acht keer per minuut. Er bestaat een grote kans dat je continu sneller ademt, tot misschien wel 20 keer per minuut. Een snelle ademhaling kost veel energie en kracht en dit is onnodig. Door rustiger te leren ademhalen, krijg je meer energie en voel je je meer ontspannen. Verreweg de belangrijkste oorzaak van een te snelle ademhaling (die meestal hoog in de borstkas zit) is een aanhoudend gevoel van spanning en stress. Wanneer je veel onrust voelt, vermoeid bent en je lastig kunt concentreren, kan een snelle ademhaling dit gevoel in stand houden. Een snelle ademhaling kan soms ook zelfs de veroorzaker zijn. Het is dus goed om je hier bewust van te zijn en te weten dat je hier invloed op uit kan oefenen. Bijvoorbeeld door regelmatig een ademhalingsoefening te doen.
Lees verder onder de advertentie
Ademhalingsoefening: de 4-7-8-ademtechniek
Deze ademtechniek heeft als doel het parasympatische zenuwstelsel (dit zorgt voor de onbewuste acties in het lichaam) te prikkelen. Wanneer dit zenuwstelsel actief is, ervaar je een gevoel van rust en kalmte, nemen eventuele angstgevoelens af, beschik je over een betere concentratie, werken je immuunsysteem en spijsvertering optimaal en slaap je dieper.
Zo werkt het:
● Neem een comfortabele positie aan
● Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van je boventanden tijdens de gehele oefening
● Nadat je volledig hebt uitgeademd adem je 4 tellen in door je neus met je mond gesloten
● Hou je adem nu 7 tellen vast
● Adem krachtig en gelijkmatig met een getuite mond in 8 tellen uit
● Herhaal deze cyclus 4 keer
Doe deze oefening minimaal een keer per dag. Wanneer je deze techniek dagelijks oefent merk je al snel een fijn gevoel van ontspanning zodra je
deze oefening start. Dit wordt steeds maar sterker. De oefening is heel gemakkelijk in de auto, achter je bureau of tijdens een wandelingetje in te
passen. Geen excuus dus ;).
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.