‘Wat voor voorbeeld geef ik mijn dochter als ik mijn rimpels sta te tellen?’

30.03.2022 06:51
Beeld: Nine IJff

Rory Blokzijl (51) is getrouwd met Huib (54) en moeder van Mila (10). In de Kek Mama Special over mombracing geeft Rory zich, net als vier andere moeders, volledig bloot.

“Op mijn 24e kreeg ik een knieoperatie. De littekens vond ik zo lelijk dat mijn vader voorstelde om te betalen voor plastisch chirurgie. Voor drie van die kleine, lullige dingen hè? Inmiddels prijkt op mijn onderbuik een veel groter litteken van mijn spoed-keizersnee en daar zit ik totaal niet mee.

Natuurlijk schrok ik toen ik die ‘jaap’ voor het eerst zag. Mijn low waist skinny jeans kan ik nooit meer aan, dacht ik. Maar al snel bleek dat onzin en had ik vrede met het litteken. Er was geen keuze – de gezondheid van mijn dochter, van wie de hartslag tijdens de bevalling drastisch omlaag ging, stond voorop.

 

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft lees je hier.

 

Voorbeeld

Sowieso relativeer ik meer nu ik ouder word. Vroeger miepte ik over elk vetje of ribbeltje, ook al had ik een prima figuur. Nu gaat alles door de zwaartekracht meer hangen en worden mijn rolletjes zachter dan toen ik twintig was, maar denk ik: soit. Het gaat er toch om dat je tevreden bent met wat je hebt?

“Soit, het gaat er toch om dat je tevreden bent met wat je hebt?”

Bovendien, wat voor voorbeeld geef ik mijn dochter als ik fronsend in de spiegel m’n rimpels sta te tellen? Ik wil haar, hoe cliché het ook klinkt, meegeven dat je blij moet zijn met je lichaam. Ze ziet heus wel dat ik er voor m’n leeftijd best goed uitzie. Op mijn verjaardag zei ze: ‘Mam, je bent 51 geworden, maar ziet eruit als 36.’ Tussen mij en schoolpleinouders die tientallen jaren jonger zijn, zit weinig verschil. Sommigen geloven mijn leeftijd niet of vragen welke crèmes ik gebruik.

Verzorging

Ik zou liegen als ik niet blij zou zijn met dat soort complimenten, maar tegelijkertijd moet ik er wél iets voor doen. Ik ben tenger gebouwd en heb het geluk dat ik weinig aanleg heb om dik te worden, maar verzorg mezelf goed. Zelfs toen Mila een huilbaby was en ik met slaapgebrek kampte, smeerde ik braaf de hele riedel op: tonic, serum, dag- en nachtcrème, oogcrème. Ook poets ik drie keer per dag mijn tanden, eet ik gezond en sport ik veel.

Ik heb al jaren maat 34/36. Tijdens mijn zwangerschap vreesde ik, door alle verhalen die ik las, dat ik daar na de bevalling nooit meer in zou passen. Maar toen ik stopte met de borstvoeding had ik mijn figuur weer terug. Broeken van twintig jaar geleden passen me nog. Heb zelfs de billen voor hotpants, maar daar zul je me niet meer in zien. Er zijn nou eenmaal dingen die je op een bepaalde leeftijd niet meer kunt dragen hè?”

 

Dit portret staat in de Kek Mama Mombracing Special 2022.

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.