Thuisonderwijs: ‘Ze ging ervan uit dat haar zoon bij mij gedropt kon worden’

23.02.2021 16:27
mombracing thuisonderwijs Beeld: Unsplash

Tijdens de eerste lockdown aanbieden om een extra kind bij jou thuis op te vangen: het klinkt als een geweldig idee. Want hoe lang kan dat nou duren, zo’n lockdown?

Liz (40), moeder van Stef (15) en Nino (10):

“Op 18 maart 2019 ging het land in lockdown en moesten ouders verplicht hun kinderen thuis onderwijzen. Omdat Linda, de moeder van Nino’s vriendje Sam, een zogeheten cruciaal beroep heeft, mocht Sam wel naar school.

“Zo’n lockdown zou hooguit een maandje duren, schatte ik”

Na een week in zijn uppie aan het bureau van de meester, was hij diep ongelukkig. Uit medelijden stelde ik Linda voor dat ze Sam best bij mij kon brengen op de dagen dat zij werkte. Onder het mom van: waar er twee (ik heb ook nog een oudere zoon) aan de keukentafel kunnen leren, kunnen dat er ook drie zijn. Bovendien: hoelang zou zo’n lockdown nu helemaal duren? Hooguit een maandje, schatte ik.

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft? Je leest ze hier.

Thuisonderwijs

Enfin, twee jaar later en diverse verplichte thuisschoolweken en quarantainedagen later, weten we allemaal hoe het afliep. Al die keren had ik niet alleen mijn eigen kinderen thuis, maar dus ook ADHD-Sam. En dat was de hel. Het joch kan er niks aan doen, maar Sam heeft de concentratie van een mug en zijn mond staat geen kwartier stil. Ik was echt gevloerd na afloop van zo’n dag dat ik drie knullen die liever gameden dan rekenden bij de les moest houden.

Linda nam heel lief chocola of druiven voor me mee als ze Sam kwam ophalen. Ze informeerde voor de vorm wel of het me nog uitkwam, maar eigenlijk ging ze er gewoon van uit dat haar zoon bij mij gedropt kon worden. En ik had de ballen niet om er iets over te zeggen. Daarom sloeg iedere keer als er een persconferentie was de schrik me om het hart. Please, geen schoolsluitingen meer.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.