Als mama even niet oplet: ‘In no-time was voor drieduizend euro aan schade aangericht’

14.05.2022 06:33
mama even niet opgelet huis overhoop Beeld: iStock en Unsplash
Hoe krijgen die kleine mormels dat toch voor elkaar, dat ze maximaal effect weten te sorteren wanneer hun moeder drie seconden de kamer uit is.

Net een tekenfilm

Bianca (33), moeder van Timo (2): “Vanuit de keuken zag ik mijn zoontje met zijn vinger op het tv-scherm rondjes draaien. Ik riep bestraffend dat hij zijn handjes eraf moest halen. Timo deed dat, maar het leek of hij iets in z’n hand had. En toen zag ik de tv. Hij had een minuscuul stukje schelp gevonden in de plant in de vensterbank en daarmee ‘getekend’ op de televisie. Ik hoopte nog dat de krastekening met een doekje eraf ging, maar helaas. Een duur geintje. Van de verzekering kregen we niks terug, want de tv was al wat ouder, ook al mankeerde er niets aan. Er zat niets anders op dan een nieuwe te kopen. Die hangt tegenwoordig aan de muur. Iets met een ezel en een steen.”

Moordaanslag met lippenstift

Sietske (36), moeder van Desley (10), Noëmi en Kiyla (8) en Xenn (4): “Noëmi en Kiyla zijn gek op make-up en zaten lekker op hun kamer wat te tutten. Leek onschuldig, was het niet. Mijn man liep na een kwartiertje nietsvermoedend de trap op en trof allemaal ‘bloedsporen’ in huis aan. Het leek alsof er een moordscène was opgenomen, alles zat onder de rode vlekken, handdrukken en vegen. Op de boarding van de trap, de treden, het behang en de deuren boven. Ook de wastafel was helemaal roze.

"Het leek alsof er een moordscène was opgenomen, alles zat onder de rode vlekken"

Blijkbaar waren ze volledig losgegaan met de make-up, alleen niet op elkaar maar op het huis. Op één slaapkamer na waren alle kamers besmeurd: hun lichthouten bed, de mooie witte verkleedkist, maar ook het net nieuw geleverde laminaat. Alles zat onder de rode nagellak en lippenstift. Het heeft dagen gekost voordat we alles redelijk schoon kregen. Vooral de vette lippenstift was hels. Als straf mochten ze een jaar lang niet in de buurt komen van make-up. Afgelopen augustus liep die termijn af. Nu mogen ze er alleen nog onder strikt toezicht mee spelen.”

Griezelig stil

Manon (41), moeder van Abel en Ferre (9): “Ik was even naar boven gelopen om de wasmachine aan te zetten toen ik de luide stemmetjes van onze destijds driejarige tweeling plotseling hoorde verstommen. Dat beloofde niet veel goeds, dus rende ik de trap af. Ik trof mijn zonen heerlijk smikkelend aan op de keukenvloer, met om hen heen een zee van chocoladehagels. In de gauwigheid hadden ze een pak hagelslag van het aanrecht afgetrokken en die over de keukenvloer uitgestrooid. Ik moest vanbinnen keihard lachen, voelde zelfs vlinders door de schattigheid van het tafereel. Maar natuurlijk heb ik gezegd dat ze dat nóóit meer mogen doen.”

Daar fleurt de boel van op

Ikram (44), moeder van Sara (10) en Damin (8): “Onze kleuter vond de drie witte Adidas strepen op zijn schoenen saai. Op een onbewaakt moment kleurde Damin ze met rode pen in. Nu grappig, toen kon ik wel huilen. Hij had die schoenen net een week.”

Mie met vis

Karen (37), moeder van Luc (6) en Jens (3): “Toen ik van het toilet kwam, bleek dreumes Jens de vissen te hebben gevoerd. Met een pak roerbakmie. Jens glunderde van trots. Ik vroeg hem of de vissen het lekker vonden, hij dacht van wel. Daarna heb ik hem toch maar uitgelegd dat vissen alleen vissenvoer mogen eten en geen mie. Die boodschap kwam aan, twee maanden later lag er een heel potje vissenvoer in het aquarium. Inmiddels wonen de vissen bij oma in de vijver.”

De olijke tweeling

Mieke (37), moeder van tweeling Calvin en Chuck (5): “Onze tweeling van elf maanden sliep nooit tussen de middag, al sinds hun derde maand niet meer. Maar toen mijn zus kwam oppassen en hen in bed legde, dacht ze dat ze een magische invloed had: de tweeling was verbazend rustig. Toen ik na een uur thuiskwam en bij de heren ging kijken, snapte ik waarom.

Ze waren uit hun slaapzakken gekropen en lagen bij elkaar in bed. Bovendien hadden ze gepoept en de poep overal op gesmeerd. Hun kast, vloer, muren, bedjes, álles zat onder. Na een kleine zenuwinzinking ben ik gaan poetsen. Ik heb Calvin en Chuck daarna maandenlang met hun slaapzak achterstevoren en een badjasceintuur onder het matras door in bed gelegd.”

Kapper in opleiding

Brigiet (47), moeder van Pien (14), Suus (12) en Keet (9): “Mijn zus Nathalie en ik zaten in de tuin met de deuren open en hadden net nog tegen elkaar gezegd hoe zoet onze dochters van toen drie en vier in de woonkamer speelden. Maar toen ik voor de zekerheid ging kijken, lag de hele vloer bestrooid met blonde haren en wat rode plukjes.

"De hele vloer lag bestrooid met blonde haren en wat rode plukjes"

Nichtje Sanne en Pien hadden in de keuken een schaar uit de la getrokken en kappertje gespeeld: de halflange blonde lokken van Pien waren ultrakort, er zaten slechts nog een paar punky slierten. Uit Sannes haar waren alleen wat hapjes geknipt.

Ik heb er erg om gelachen, het kwaad was toch al geschied. Helaas was de maandag erop onze kapper gesloten, maar die dinsdag heb ik direct een afspraak gemaakt. Het heeft zeker een jaar geduurd voordat Piens haar weer enigszins op lengte was.”

Stoute poes!

Judith (42), moeder van Giulia (13), Elio (10), Lotta (7) en Sara (5): “Maximaal drie minuten was ik op de wc geweest toen ik de destijds driejarige Sara met een zwart bekrast gezicht aantrof. Zus Lotta had een zwarte viltstift laten slingeren en die had zij gevonden. Sara beweerde echter dat Ziggy, de kat, de dader was. Dat zou best kunnen. Ook zijn koppie zat onder de zwarte strepen.”

Kostbare muurtekening

Nadine (35), moeder van Faith (4): “Ik liep even naar boven om de wasmand te pakken. Dat kon makkelijk, want Faith van toen tweeënhalf zat in onze slaapkamer op de grond en kleurde lief met haar potloden in haar kleurboek. Toen ik weer terugkeerde stond ze bij de muur. Blijkbaar had ze haar tekenkunsten verplaatst naar het stuk muur onder de spiegel. Zich van geen kwaad bewust keek ze mij aan en zei trots: ‘Kunstwerk, mama!’

Een milliseconde was ik boos. Maar toen bedacht ik dat ik haar nooit had uitgelegd dat kleuren op een muur niet de bedoeling was. Gelukkig heeft ze het nooit meer gedaan. Haar tekening zit er nu, twee jaar later, nog steeds. We hebben er nooit over heen durven verven, uit angst voor kleurverschil.”

Verzorgend type

Marlies (35), moeder van Job (4) en Bas (3): “Afgelopen zomer had Job van drie Bas van twee heel zorgvuldig van top tot teen ingesmeerd met Sudocrem. ‘Krijg je een zacht huidje van’, was zijn aanbeveling. Ik stond op dat moment af te wassen, zij zaten op een bankje in de tuin. Het kostte een halve keukenrol, maar uiteindelijk lukte het me het ergste wit van zijn huid af te boenen.”

Lees ook: De heerlijke blunders van deze vrouwen blijven ze nog lang achtervolgen >

Even een reminder

Marleen (39), moeder van Bo (11): “Bo mokte. We hadden net boodschappen gedaan en ze kon niet op haar eigen plek op de achterbank van de auto zitten omdat ik de boodschappentas daar had neergezet. Terwijl ik het winkelwagentje wegzette kraste zij met een steen haar naam – die ze toen net kon schrijven – twee keer groot in de lak van haar portier: ‘Kijk mam, nu weet je altijd: dit is mijn plek!’ riep ze toen ik terugkwam.”

Gouden cadeau

Astrid (53), moeder van Alandra (13): “Alandra was vijf en speelde lief met haar vriendje Jelte. Ik schatte in dat ik wel even een collega kon bellen. Tijdens het gesprek merkte ik ineens dat het verdacht stil was. Ik zei tegen mijn collega dat ik moest ophangen, omdat er iets niet klopte.

"Ik merkte ineens dat het verdacht stil was"

Al snel ontdekte ik een spoor van goudverf dat leidde van de gang en het toilet beneden naar de trap en de slaapkamer van Alandra. Overal zaten gouden verfspetters. Toen ik de slaapkamer opendeed zag ik twee schavuiten gebogen over een kunstwerk. Alandra legde uit dat Jelte niets had gemaakt voor Moederdag en zij had voorgesteld dat alsnog te doen. Daarvoor had ze onze speciale verf gebruikt, die ik bewaarde om samen bijzondere kerstkaarten te knutselen. Leuk hè?

Nou, ik vond het op dat moment niet heel lollig. Er heeft nog heel lang goudverf op de bovenkant van de wc-bril en de vloer gezeten en ook de strepen op haar bed zijn er nooit meer afgegaan. Toen ik een beetje bekomen was en de schade had opgenomen, heb ik Alandra en Jelte geprezen voor het mooie kunstwerk. Ik heb hen wel laten beloven om het in het vervolg eerst te vragen. Jelte was reuzeblij dat hij zijn cadeau aan z’n mama kon geven. Dat was zo aandoenlijk, het maakte alles goed.”

mama even niet opgelet huis overhoop

Project X

Anouk (39), moeder van Elsa (9) en Emma (7): “Afgelopen zomer deed ik na een nachtdienst een dutje. Mijn man was op zolder aan het klussen, onze dochters aan het kleuren. Toen ik een uur later nogal verfomfaaid beneden kwam, stond tot mijn verbijstering de kamer vol met buren. Aan de muren hingen allemaal tekeningen en op tafel stond een dienblad met limonade en koekjes. De buren knikten vriendelijk naar me: ‘Wat schattig en wat een leuk idee.’

Elsa en Emma bleken eerst allerlei kunstige creaties te hebben gemaakt, toen briefjes in de buurt uitgedeeld met de mededeling dat er een tentoonstelling in huis werd georganiseerd en daarna de halve buurt voor koffie en koek uitgenodigd. De volgende dag kon ik nog net mijn jongste onderscheppen met briefjes in haar hand waarop iets stond als: ‘Komt allen, morgenochtend half tien, disco bij ons.’”

Daar zijn die vleugels toch voor

Hilde (27), moeder van Tibo (2) en baby Emma: “Een dag of vier na de geboorte van onze dochter lag ik rustig te slapen. Mijn man was bij Tibo. Trots stapte mijn zoon de slaapkamer binnen en maakte me wakker: ‘Mama, kom eens kijken, ik heb allemaal vliegtuigjes van stickers gemaakt!’ Ik moest mee naar de badkamer, waar hij op een meter hoog allemaal maandverbandjes met ‘wings’ op de muur had geplakt. ‘Zo mooi!’ riep hij steeds. Ik schat in dat er tachtig waren geplakt, hij had er vier pakken doorheen gejaagd.”

De lakmoesproef

Lesley (34), moeder van Mimi (3): “Mimi was bijna drie en lag net in bed. Mijn man en ik keken naar de persconferentie over de coronamaatregelen. Toen ik daarna de deur naar de gang opende, rook ik een walm van nagellak en remover. Ik dacht dat Mimi de nagels van haar poppen had gelakt, maar toen ik naar boven liep, trof ik een make-upravage aan.

"Toen ik naar boven liep, trof ik een make-upravage aan"

Al mijn magnesiumzout lag in het bad, dure tubes crème waren uitgeknepen en overal opgesmeerd. Niet leuk, maar dat krijg je er tenminste nog uit. Nagellak daarentegen is echt de grootste troep die ik ken. Daarvan had Mimi zeker 25 potjes opengemaakt/ omgekiept/ als verf gebruikt.

Hoe ze de deuren ongemerkt open heeft gekregen is nog steeds een raadsel – haar deur kraakt, die van ons klemt. Terwijl ik dacht dat ze rustig sliep, had ze in no-time voor drieduizend euro aan schade aangericht. Wij hebben een pvc betonlook-vloer en de nagellak was gewoon in de vloer gebeten. Die vloer à vijftienhonderd euro moest vervangen worden, muren moesten opnieuw worden geschilderd, het kleed kon weg, evenals het beddengoed en de gordijnen. Eigenlijk konden we alles wat geen hard, glad oppervlak had wegkieperen. Helaas viel niet alles onder de verzekering. En afgezien daarvan zijn we een jaar bezig geweest de bovenverdieping te herstellen.”

Ik doe het lekker toch

Elsa (28), moeder van Azazel (2): “In paniek en met mijn armen vol boodschappen rende ik de woonkamer binnen. Ik was net bezig alles op te ruimen in de keuken toen ik zo’n vreemd geluid hoorde. Een soort whack. Ineens bedacht ik dat het raam openstond omdat het zo warm was. Azazel keek graag uit het raam naar de langsrazende auto’s en bus en ik vreesde dat hij in die paar luttele seconden ergens op was geklommen en uit het raam gekukeld. We wonen op de derde verdieping. Maar toen ik binnenrende, stond hij met zijn hand vol speelgoed in de aanslag om het uit het raam te gooien.

‘Waag het niet het te doen!’ schreeuwde ik nog. Maar hij keek me recht in mijn ogen en smeet toen de hele set houten gereedschapsset van Little Dutch weg, zo in de vijver onder de flat. Ik was woedend. Ik zette hem in zijn eetstoel, schakelde de buurman in als oppas en probeerde met een bezem de spullen er weer uit te vissen. Azazel had echter een geweldige keuze gemaakt: in de vijver dreef alleen het duurste en moeilijkst te vinden speelgoed.”

Dit artikel staat in Kek Mama 04-2022.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!