Dít is wat thuisonderwijs met moeders doet

08.01.2021 09:02
thuisonderwijs moederbrein Patrica van Liemt Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Het was een fijne kerst. Rustig, overzichtelijk en iedereen werkte mee.

De dagen hadden eigenschappen die ik het liefst mijn kinderen ook zou toeschrijven.

‘JA, IK KOM ERAAN!’ (Schreeuw ik naar boven)

Excuses voor deze onderbreking in dit verhaal, maar mijn oudste kon niet inloggen voor haar dagelijkse meester-leerlingcontact.

Goed, waar was ik. O ja, kerst.

‘WAT? HOEZO WERKT HET NIET? IK HEB HEM NET GERESET HIER BENEDEN. PROBEER HET NOG MAAR EEN KEER’
 

Homeschooling

Excuses hoor, voor dit rommelige verhaal, maar homeschooling is next level multitasken. Mijn taak naast juf is een consistent, semi grappig maar mét een kern van echtheid stukje te schrijven voor Kek Mama.

Goed, kerst lag dus in het verleden en ik had geen huidhonger, maar een ander-behangetjes-honger. Even niet de afwasmachine in- en uitruimen, even niet weer zonder doel de Albert Heijn in, even niet…

‘MAM, HOE ZET IK MIJN MICROFOON UIT?!’ ‘JA, VRAAG JE VADER EVEN WIL JE?’ (ondertussen ben ik mijn eigen vader aan het polsen of hij deze week in ieder geval één dag voor zijn rekening wil nemen).
 

Lees ook
Patricia bereidt zich voor vijf weken thuisonderwijs: ‘Ik neem dit veel te serieus’ >

 

De andere sok

Goed, waar was ik? O ja: even niet in de verwarring zijn over waar toch in godsnaam die andere sok is gebleven. Mag ik het daar even met je over hebben? Ik denk serieus dat ik wel vijftien paar, wacht, dat bedoel ik dus anders, dat ik wel vijftien enkele sokken heb liggen. Ze liggen bij mij op een stoel te wachten herenigd te worden met hun soortgenoot. Hun gelijkgestemde, hun evenknie, hun naaste, hun partner, hun broeder, hun peer… maar nee.

De sokken in mijn huis schijnen alles prima in hun eentje te kunnen. Sterker nog: meer eigengereide sokken ken ik niet. Maar serieus, waar zíjn die sokken?! Ik begin soms aan mezelf te twijfelen. Heb ik ze wel als paar gekocht? Of zit er een geheim klepje in de wasmachine waar sommige sokken een uitweg vinden naar een nieuw leven? Een leven zonder dominante kindervoetjes, waarbij ze niet zonder beschermen van een degelijk schoeisel zomaar de onverschrokken straat mee worden opgesleurd. Met desastreuse gevolgen zoals onschuldig lijkende slijtage, maar met gapende gaten als gevolg. Is er wellicht een verborgen genootschap van sokken? Die duistere verdwijningen als dagelijkse gang van zaken organiseren?

‘PAPA ZIT IN EEN CALL MAM, JE MOET ECHT EVEN KOMEN WANT IK SNAP NIETS VAN DE WEEKTAAK!’
 

Sokkendelirium

Ik lees zojuist het bovenstaande betoog over het mysterie van de verdwenen sok terug en ik moet bekennen dat ik schrok van mijn eigen schrijfsels. Maar ik laat het wel staan, want dat is wat homeschooling met ons doet. En dat mag best onder de aandacht worden gebracht.

Lieve ouders van Nederland. We kunnen dit en mocht je net zoals ik af en toe verzeild raken in een sokkendelirium: It’s okay. ‘Dry January’ kan ook in februari, of in maart, of…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >